Perlu ke check ke klinik lain?

Pregnant dah masuk 8minggu. Haritu first scan dekat KK lepastu doktor tu bagitau hanya nampak kantung je dan suruh datang lagi 2minggu. Selama nak tunggu 2minggu ni perut selalu sakit mcm memulas tapi takda pun keluar darah ke apa. Cuma perut kerap sakit time malam. Saya dah start risau sebab ada baca pengalaman org bila nmpak kantung je tak lama tu dorang kluar darah takpun kandungan ectopic. Risau sngt ni sementara nak tnggu lagi 2mnggu scan kt KK balik, hati asyik tak sedap jee. Masa kat KK just bagi ubat folic acid je, so saya mkn ubat tu je sehari sekali..Macam mana ye, saya risau sgt asyik fikirkan kandungan je. Kadang rasa mcm tak ngandung pulak. Ada suggestion tak apa perlu buat?

22 Balas

sy rasa perut awak sakit sbb asid perut mula btambah/naik. sy 8w pn mcm tu, perut rasa ketat. perut rasa sakit. kdg rasa tegang. rasa mcm dlm perut byk sgt angin nak kentut tak lepas tak dpt. dan lepas tu mula cirit birit 2/3 hari. mgkin tu tanda2 awak tgh hadap morning sickness. byk mkn buah dan mnum air masak, klau blaku spotting cpt2 prgi klinik swasta atau hosp 🥰

Sy 6minggu scan dh nampak kantung, baby dgn heartbeat dia..alhamdulilah..lain2 org lain sis..ade tu 9 minggu baru nampk semua..bykkn berdoa memulas tu normal sbb mse sy pn cm tu rse berat je tpi tu proses dia dlm tu..rahim start kembang..jgn risau jge makan bykkan berehat jgn stress berfikir sbb tu semua yg akn buat effect pd ibu&baby..semoga dimudahkan urusan sis ye..

Sy masa 7 minggu pun scan nampak kantung sebab dr kata baby masih kecik and susah nak nampak, jadi sy amalkan je makan folic asid dan minum susu ibu. Minggu ke 12 baru sy scan lagi and dah nampak. Tapi time 7 minggu tu sy pun rasa perut cramp, pedih mcm period tu walaupun takada darah keluar. InshaAllah baby ada and sihat, jaga je mcm biasa okay mommy

sy pun sama mcm kes puan bulan lepas .. 7 minggu doc ckp nampak kantung je .. macam2 lah dlm fikiran lepas tu .. gaduh ngan family sbb family p canang 1 kampung bgtau ttg kehamilan sy yalah 15 tahun tunggu .. lepas tu scan 11 minggu baru nampak janin n jantung sekali .. sis jangan risau ye baby mmg tidur je dlm perut tu hihihihi

1y ago

aminnnn

sy masa first scan 6 mggu nmpk kantong n baby dlm rahim, repeat scan 8 mggu da nmpk jantung baby, scan kt kk 10 mggu mmg da comfirm ada heartbeat n buka buku trus..fikir positif je sis..insyallah..bby ada tue tggu 8 mggu nnt scan lg skli sis..sy pn ada simptom perut cramp, breast sakit, n kdg mlut nie rasa pahit je..

8mingu selalunya masih ad alahan.. Kadang tu alahan masih teruk.. X slera makan.. Bila makan ap2 mulut cepar rasa masam.. Muntah.. Perut asyik sakit je.. Pengalaman sy.. Tapi 11mingu sy scan.. Alhamdulillah nampk bby duk gerak2 dh.. Alhamdulillah.. Sis tunggu dlu lg 2mingu doa bnyak2 ye sis..

Try check kt swasta . Saya 5weeks xnmpk kntung kk ckp mybe ektopik sbb saya ade sejarah ektopik . Pstu g swasta okay je ade kantung 5weeks tu . Lagi 2 weeks repeat scan nampak baby . Pastu lg 2 weeks scan nmpk jantung kedip ii . Pstu 11 weeks buat buku pink . Awak cube g swasta . Dlm rm60 je byr

saya mengalami situasi yang sama dgn puan. tapi saya sakit perutnya waktu bekerja je pastu okay dah. saya pun risau. tapi saya tak bukak buku pink lagi. saya tunggu lagi 2 minggu untuk scan balik kat klinik swasta. haraplah takde pape. semoga semuanya baik2 sahaja untuk kita.

Yg pasti bukan ectopic pregnancy sbb dh nmpk kantung awak ckp. Ectopic pregnancy tu bila kantung berada di tmpt lain selain uterus, selalunya fallopian tube. Klu ectopic tk gugur pun doc kena buang sbb membahayakan nyawa ibu. Insyaallah saya doakan tk lama lg nmpk baby 🤗

salam sis..pgalaman saya pun sama jgk dlu benda sma jgk jd..klu cm ni mmg akn kemungkinan kantung tu xkn btahan lma myb akn jatuh jgk..saya scan swasta benda sama jgk doc ckp..lpas sminggu saya dh gugur..apa pun awk bykkn bdoa pada allah smoga ada keajaiban