MINTA TOLONG BAGI SEMANGAT SIKIT..

Kecewa dengan layanan nurse dan doc dekat KK. Anak sulung umur 1tahun3bulan sekarang mengandung nak masuk 9minggu. Check dekat KK kena masuk dekat 3bilik untuk buka buku pink. Setiap bilik yg kena masuk tu semua bising anak jarak dekat siap gelak sinis tau. Rasa macam tgh buat salah paling besar. Paling tak boleh lupa doc tu ckp “Ada buat perlumbaan ke nak mengandung ni smpai terkejar² nk anak lagi?”, “tak kesian ke dekat anak tu nnti sape nak jaga?” Hati ni rasa mcm nak jawab je!! Tapi sebab kan dah kena dkat setiap bilik yg masuk tadi terus takda mood nak menjawab. Rela diamkan diri. Lepastu doc ajak scan, tgh scan baby tak nampak tapi kantung ada. Terus dia bagi tarikh lain untuk dtg scan lagi sekali tapi tak bgitau pkul bape kena dtg. Bila tnya doc terus jawab “dtg pagi lah, senang nnti kalau tak nmpak ke apa terus pegi hospital je haritu” tak jaga hati betul. Dah lah scan ala kadar jee. Dia roll kan scan tu kat perut ada lah dlm dua gerak je, terus kata haa baby tak nmpak pun, dtg next appmnt lah.. mcm tu je hmm Ikut kan pregnant sebelum ni bersalin normal, takda sejarah yg teruk semasa mengandung pun tapi bila kena layan mcm ni rasa teruk sgt ke atau salah besar ke mengandung anak jarak dekat ni??? Betul ke 9minggu masih tak boleh nmpak baby? Tapi doc just bagitau kantung ada je. Ke perlu check dkat klinik swasta? Risau nii. #pleasehelp

45 Balas

Sis mereka nie mmg tdk mengalakkan jarak dekat sbb ada baby yg msh perlukan perhatian susy badan dan perhatian ibu...itu yg mereka mintak kita amik pil perancang...tp takut pulak ada side effect sbb itu tamai ibu tak amik dan plan sendiri dgn pasangan...dgn hakikat kalau dah terjadi its okay "rezeki allah" rezeki sis..its a gift of Allah, blesses of allah to u because Allah want to reward you for his next level test...ramai pasangan yg masih menanti utk dpt baby...allah is happy with u both and thats why he give u more...if baby boy, sis dia akan jd oenganti ayahnye kelak, if baby girl means allah is happy to reward you....through hadith al bukhari...baby adalah nikmat yg istemrwa pada setiap pasangan, insha allah moga anak soleh sis dapat ye...Tak kira jarak jauh maupun dekar, siapa tak mahu nikmat allah ?manusia yg beri kata kata pada ibu mengandung, mereka cuma insan biasa aje...mereka mgkn tak tahu atau mgkn ada yg tahu tp mereka abaikan. Apabila seorg wanita dah mengandung, peelu beri taniah padanye adalah tanggungjawab setiap insan dan lbh lg jika seorang nurse/ doc itu akan memberi semangat pada ibu yg segalanye dah dirancang oleh allah kerana dia tahu yg anda berkebolehan utk jalan ujiannye walaypun jarak dekat...ajal, tezeki, kelahiran, perkahwinan, kesihatan senua ni dah dirancang olehnye, kita cuma usahakan dan tawakal. Congrats sis, semoga anak sulung sis mempunyai teman yg baik.

2y ago

Abaikan kata kata insan dan jika perlu beri peringatan pada mereka, jgn duk berdiam pulak, kdg kita perlu bertutur dgn cara baik supaya mereka pun tak bersalah menghadap Allah nanti...mmg blh buat complain kat KKM jika sis rasa cara layanan gini perlu ditukar kerana walaupun kita patient, tanggungjawab mereka perlu jd positif pada patient utk kesihatan patient diutamakan. Mengandung itu adalah berita yg sgt mengenbirakan setiap pasangan. Dan ini adalah hal peribadi pasangan. Cadangan gap hanyalah sekadar mencuba tp bukan hakikat semuanye diatur spt mana manusia inginkan, padahal semuanye diatur sptmana allah dah sedia ramcang. Next time, sis patut kata yg sis mmg tak suka nak dgr negarive talks bcz sis mimd it. Ingatkan mereka supaya beri positif talks cz you deserve it when u r in pregnant perod... sis blh buat check up kat klinik swasta pasti bawa bukti bersama utk hal scan. Be happy when u are carrying baby in ur tummy, u can do it, in segregate your attention to both babies...be h

KK mana tu? Boleh buat report kan, ambik nama. Tapi Kalau saya untuk check baby awal pregnancy Saya Suka check swasta dlu. Baru pergi KK Bila da Ada Gmbr. Bagi terus gmbar masa buka buku. Saya pun mengandung jarak dekat jgk, Anak pun Baru 15bulan, Tapi saya da tunggu hari je nak bersalin no 2. Tapi nasib KK saya xda bising2, doc pun Senyap je. (Lagi2 saya yg ada history Anak 1st premature)Mungkin Sbb kawasan saya tinggal tu semua orang2 keje Gov, Dieorg kena jaga mulut kot. Takut tersalah ckp Kat mana2 patient high profile, Silap haribulan xkeje KK dah🤭 . Tapi awal saya buka buku agak lambat 14w. Yg kepochi yg uruskan pendaftaran nk kerek2 kata dtg buka lambat. Saya senang je, tunjuk Gmbr scan baby. Yg blighted ovum masa 9w & 14w punya scan. Sya tunjuk n ckp, nak memudahkan kerja korang, doc pun Xyh nk double scan(Sbb Faham season ibu2 buka buku). Lepas tu terus ok. Doc pun xmarah saya xambil perancang. Nurse pun ok je Sbb saya sndri yg nak merancang dekat. Kalau Ada yg tnya, tak makan perancang ke, cakap je awak Mmg plan nak Anak dekat2. Umur Bukan panjang. Sbb tu je ayat saya Bila ada yg tanya

2y ago

ye. btl. mcm sy jgk bt mcm tu.

Akak pernah kena mcm ni masa tahun 2019. Pregnant dah 7w. Pergi kk lps tu masa tu sister kat kk yg bukak buku pink. Dia punya bebel sbb masa tu umut dah 40. Kita ni tunduk je x menjawab. Dgn down rasa lagi. Elok2 balik naik kereta trus gugur. Dia x tau kita struggle lps anak no 2 trus allah x bagi anak dah last umur 18 tahun😔Lps tu baru ni alhamdulillah umur 43 allah bsgi rezeki mengandung lagi. Kebetulan first tu jumpa doktor pakar india.. Mmg baik sgt2. Bagi kata semngat sampai kita nangis dgr nya. Siap pesan kat saya lps ni siapa2 yg cakap mcm tu trus report kat dia. Alhamdulillah ni dah 6bln lebih baby sihat dan aktif. Semalam rezeki jumpa semula doktor pakar tu happy dia tgk kita masih bertahan dan ikut nasihat dia. Kadang doktor ni x sama peelnya. Sama juga dgn nurse2 yg kita jumpa. Ada yg ok ada yg puaka. Lps ni kalau jumpa yg jenis mulut x de insuran ni.. Awak doa dpn2 muka dia.. Doakan ya allah saya mohon dia rasa apa yg saya rasa ya allah. Nahhh tgk lps tu dia cakap banyak lagi ke tak😁. Kalau saya mmg kene smash dah tu. Abis semua kerja tuhan dia nak buat ye tak. Sekali sekala kene jugak bagi dia kesedaran betui tak. Geram pulak saya haishhh

Biasa je tu awak pekakkan telinga sudah. Sy pun kena mcm awak jugak ckp xdpt nk tggu sampai 2 tahun baru nk pregnant ke? X buat perancang keluarga ke? Sy amik depo 3 bulan skali xpernah miss pun, nama pun rezeki xdpt nk buat apa2 syukur je la. Mls nk layan diaorg sbb sy nk bukak buku pink je wajib inform KK kalau pregnant tu pun nk kena leter. Tu kan rezeki masing2 ank sy 1y6m dh bsr kot dh pandai bcakap lancar xde mslh pun lps tu tanya pulak knapa xde history bawak ank pegi check up dkt KK. Eh sukati sy la, sy check up pregnant & anak sejak lahir dkt KPJ je sbb tu xpernah bawak g KK. Byk pulak nk tanya lps tu ckp itu ini, sy ni kenangkan wajib je nk pegi KK(to inform je kita ni megandung lg, wajib katanya inform klinik kerajaan) lps 3 bulan baru sy pegi buat buku pink dkt KK dtg lmbt pun kena leter jugak walaupun sy tunjuk rekod sy check up monthly dkt KPJ. Jd sy nk ckp satu je awak "BUAT XTAU JE PEKAK KAN TELINGA SUDAH" nnt awak pulak stress baby stress x baik tau. Niatkan je awak pegi sbb nk bucat check up selebihnya dia leter ke awak BUAT XTAU JE wak

Bila baca ni teringat pengalaman masa mengandung anak pertama, nak dapat sorang ni tunggu hampir 8tahun tapi secara naturally. Jadi bila buka buku pink, doc kk remark case as precious pregnancy and refer pakar o&g kat hospital s&;?”£¥% ni. Bermula la episod setiap bulan checkup hospital juga. Sampai la satu bulan ni jumpa sorang doc tapi tak pernah jumpa sebelum ni mulut dia hurmm, dia cakap “kenapa datang sini? Precious? Tapi naturally kan? Bukan ivf pun” lepas tu scan apa pun tak terus discaj case. Masa tu kita emosi ibu mengandung ni faham2 la nak jawab tapi tak tau tak terkeluar kata2. Dah la jauh, pergi balik naik grab datang pagi2, masa tu duit pun xbrapa ada. Mampu teresak2 dalam grab jela sedih kena layan camtu padahal kita tak minta direfer pun. Rasanya kalau tak mengandung memang saya menjawab balik😂

mcm sy sis..sepatut nya kena jarak 2 tahun dari yg first..sebab ank first sy mninggal dlm kandungan..tapi dlm 10 bulan mcm tu sy pregnant balik..doktor kk bsing tp sy jawap doktor pakar dh izin kn sy untuk pregnant..lagipun Umur sy dh 30,bukan ke doktor yg ckp makin mningkat Umur,makin banyak risiko..doktor nak tunggu sy Umur berapa baru boleh beranak..haaa diam terus doktor tu...now dh 17 minggu pun kandungan.dh ckp baik2 pun doktor tu..dia bsing waktu first nak buka buku je sebenarnya..sy msa first scan pun 9minggu cuma nmpk kantung je .next scan baru nmpk baby .sis think positif je ok..

2y ago

tu la kn sis..kita ni dh Umur 30 keatas.. ini lh msa kita nak ada ank..nnti Umur dh lnjut Bru nk ada ank dorg bising juga..risiko bnyk lh,x sesuai nk ada ank la..

mcm saya sis .. kebetulan tukar nurse ..nurse sebelum ni oke ... bila nurse lain amik alih mcm2 dia cakap... anak saya dah 2 tahun tapi masa sy pregnt dia ada maslh gdm n lahir prem.. pastu dia trus cakap tak amik perancang kee..kenapa lekat... sy kata makn ubat..dia kata dah lepas nii cucuk atau masuk alat kat bawah...kemugkinan boleh jdi mcm ank fisrt bersalin awal lah apa lah...menakut kan org...sy pon diam jee.. dlm hati sy nak nurse yg sebelum nii... hurmmm..nurse seblum ni masa sy buka buku xcakap apa² pn..bila dia amik alih trus dropkan kita...

2y ago

ala sis dia tahu ckp je..ank sedara saya guna IUD pregnant juga..sapa ckp guna perancang x boleh ngandung..

sya ni jarak anak 2 tahun pon dorg dok jeling je .. dok ckp eh ngandong lagi .. sya gelak kan jelaa .. dahtu diam je x layan sbb dlm tudung ada earphone sebelah telinga , dorg bebel sya besokan music 😂 dorg nak bebel sndiri laa sana .. Allah nak bagi rezeki nak buat mcm mana even dpt merancang .. kalau merancang mcm mana pon kalau dah rezeki x dpt gak nak dielak .. sya mmg slalu buat donno jelaa .. kali ni dah kandungan ke 6 dah .. smua jarak 2 tahun .. bukan tugas dorg utk bebel dgn kita .. tpi tugas dorg utk checkup kita

hi awak, sy pregnant jarak dekat. masa tahu pregnant 2nd baby 1st baby baru setahun 2bulan dan menyusu badan. sekarang dah 28 weeks. kebanyakkan kk mmg mcm tu awak. suka perli2. boleh menengur kita dgn baik. sy pernah kena perli dgn doctor masa 1st pregnancy. sedang kn time tu doctor tu sendiri pregnant. kita boleh report ke kkm if awak tahu nama misi dan doctor tersebut. if awak risau awak g je scan kt luar okay. kdg2 mesin dkt kk tu lama.. jgn stress tau. big hug for you 🥰

2y ago

Ramai ibu hamil tanya soalan di media sosial bolehkah menyusukan anak semasa hamil? Jawapan saya: Sudahkah anda jumpa doktor anda di klinik kehamilan untuk pemeriksaan kehamilan dan penilaian kesihatan anda dan kesihatan janin di dalam kandungan? Jika belum, pi jumpa doktor di klinik dan tanya. Jawapannya bergantung kepada kesihatan anda, apakah penilaian kesihatan anda dan adakah anda ibu hamil yang berisiko tinggi. Doktor di media sosial tak boleh bagi consultancy tanpa berjumpa dengan anda dan menilai kesihatan anda. Penyusuan tidak menyebabkan keguguran tetapi apa yang menyebabkan kehamilan berisiko tinggi ialah ANDA TIDAK MENJARAKKAN KEHAMILAN tidak kiralah anda masih menyusu atau tidak. Walaupun anda tak menyusukan bayi, risiko kehamilan adalah lebih tinggi jika anda tidak menjarakkan kehamilan sekurang-kurangnya 18 bulan jika dibandingkan dengan ibu hamil yang walaupun masih menyusukan anak tetapi sudah menjarakkan kehamilan melebihi 18 bulan. Risiko kehamilan lebih t

sy pulak terbalik. 3y ttc baru pregnant, nurse dok tanya mmg merancang ke. sy ckp la 1st year je rancang, dia pulak ckp toksah la merancang. biar je naturally haha sy gelak2 je. lepastu gugur & tu kisah tahun lepas. tahun ni pregnant lg, nurse yg sama juga jaga sy. dia paling happy cepat2 suruh buka buku. pokoknya mmg ada individu mcmtu suka memerli tp kita takyah amek pusing. yg nak beranak nak jaga semua tu kita. dia mungkin concern lah cuma tak kena tempat😁