Risauu

Pernah tak bila scan dekat klinik baru 5w tapi kalau ikut tarikh last period sepatutnya dah 8w. Lepas tu doktor suruh datang lagi next week . Dah seminggu pergi scan lagi dah 7w padahal sepatutnya 9w . Terus doktor kata takut kandungan tak jadi 😌 and doktor suruh rujuk pakar dekat hospital pula 😔 hm normal ke kalau macam ni ☹

Risauu
17 Balas

Saya dulu masa awal2 pregnant check dekat swasta dah 8minggu. Lepas 3 minggu pergi kk nak buka buku pink doktor kk scan bgtau baby macam takde perkembangan sebab baru 9 minggu. Sepatutnya dah 12 minggu. Doktor nak repeat scan minggu depannya. Doktor siap pesan awal2 kalau2 dalam seminggu ni ada pendarahan kena terus pergi hospital dan awak jangan terlalu berharap untuk baby ni ye. Memang sedih bila doktor cakap macamtu. Hari2 doa supaya ada rezeki baby first ni. minggu depannya bila scan balik baby alhamdulillah baby ada progress pembesar dan denyutan jantung pon dah clear dengar. Sis jangan risau ye. Doktor pon ada cakap lmp dengan scan kadang2 tak sama umur baby dalam kandungan. Sis keep positive ye 😊

4y ago

Alhamdulillah sekali scan xsmpai 3minit nampak smuaa saya nekad xmaw tgk screen tv scan pun tiba2 doc ckp semua ok jntung okay terkejut ya amat dari loya pening minum air gula depa amek darah terus hilang seronok ya amat alhamdulillah syukur

saya masa mula2 check ikut period 8week doktor klinik swasta scan tak nampak, doktor scan ikut bawah pun tak nampak. doktor buat surat refer tuk scan kat tempat lain. esoknya saya pergi scan kat hospital serdang. doktor scan nmpk kantung 4week. Lepas 2mgg pergi scan lagi 6week tapi kantung kosong. masa scan 8week baru nampak jantung baby. lepas seminggu scan dah 10week 5day. Alhamdulillah anak saya dah 6bulan sekarang. jangan susah hati sis. lagi 2-3mgg cuba scan lagi

Macam saya laa sepatutnya kalau ikut tarikh last period dah 8week tapi bila scan kat kk baru 6week 1day nampak kantung je then kk suruh datang lagi 2minggu untuk scan balik. Dah 2minggu tu scan baru 7week 2day patutnya dah 8week laa kalau ikutkan sebab dah 2minggu. Hm normal ke ye? Saya risau. 2minggu lagi kena datang scan balik. Risau sangat :')

3y ago

hehehee okay laa kalau camtu lega saya. okay awak. tq sudi balas komen saya ^^

Saya cek dekat gp. Blood test kata pregnant 2-3weeks dr gp scan tak nampak nampak. Dia kata patut dh 6-8weeks.dia kata mungkin kandungan luar rahim. Then dapat surat refer pakar. Esoknya pergi hospital swasta. Scan ikut bawah. Alhamdulilah nampak dah baby dalam rahim. Kena try pergi lain lain klinik/hospt. Rujuk dngan pakar

3y ago

sama lah dgn saya sis. masa pregnant 5week, scan tak nmpk apa2.. doktor kata mgkin preg luar rahim. kena g hospital, jumpa doktor pakar. scan faraj baru nmpk, ade kantung dalam rahim. besok saya g scan nak pastikan semua baik2 saje.

Sy pun macam tuu dulu, jgn pikir mcm2 jaa, insyaallah xdak apa2, sy scan swasta kalau ikut period 9 week, due bulan 1, 15/1 lari seminggu jgak laa. Scan klinik biasa due 22/1 alhamdulillah sekarang perut dah 21 week.. Perut kecik comel je. 🤗🤗

sy pun sama sis...klau ikut kiraan skrg dh 4 bln dah masuk trimstr 2...tpi bile scan bby baru 9 minggu...harini genap 11 minggu dah...alhamdulillah....doa banyak² sis...insyaallah ade tu..pikir positif je sis....ok

sy pn sama, kalau ikut kiraan sy, dah 13 mnggu tp bila scan baru 10 mnggu.. nurse kata normal la tu,,, syukur tak ada ape2, banyak berdoa ye.

Ada je. Jgn risau. lMP tu just usia kandungan tp kita xtahu pun bila sbenarnya persenyawaan berlaku. So kalau scan mmg lg tepat minggu dia.

Normal sis...macam sy la date period n scan kat KK xsama beza 2 weeks n skrg dah 6bulan. Jgn risau k. Doakan yg baik2😊🤲🏻

sma mcm sy, klu ikutkan last period dh msuk 14w . tp scan baru 11w .. alhamdulillah tiada apa². fikir positif ja .