BERTANYA PENDAPAT

Pengalaman sis2 semua selepas bersalin. Lebih selesa berpantang dekat rumah mak sendiri atau rumah mak mertua..?? Sebab kadang2 bila kita memilih berpantang rumah mak sendiri takut mertua kita terasa hati. Tapi berpantang di rumah mertua rasa tidak selesa. Dengan adik beradik husband satu bumbung. Nak buat ini buat itu pun tidak selesa. Malu. Takut nanti kita tak larat masak nak makan. cuci baju anak..Tukar pampers anak. kita malu nak panggil mertua tolongkn. Kalau mak sendiri dia tahu kita fikir apa. perlu apa. rasa apa.? Sebab sy mmg jenis yg pemalu tak tahu pemalu tahap apa. pendiam lgi.

101 Balas

Akak sblum ni 3 ank berpantang kat umah sendiri..inshAllah bulan 6 ni bsalin yg keempat pun kat rumah sendiri jugak..rasa selesa lagi kat rumah sendiri.stay kat jb..mak kat tganu..mak mertua dekat muar..sbb biasa dengar kenkawan bsalin je mesti balik kg..lepas tu en somi tingalkan kita sebab bekerja..apa2 hal nak ke klinik mesti mak ayah atau adikbradik yg kena uruskan..pada akak rasa menyusahkan mereka.tak tahu lah pendapat org lain.klu pantang kat umah sendiri semua suami yg akan uruskan biar susah senang rasa bersama jaga ank..klu family nak dtg kita alukan..biasa klu diaorg dtg pun 2,3 mingu lepas bsalin sbb duk jauh..

3y ago

betul ke dulu akak berpantang sendiri?

Rumah Ibu sendiri. Pengalaman anak pertama, 2 minggu pantang kat umah ibu, 2 minggu pantang kat mentua. Sbb dekat. 2 minggu lg kat umah sendiri. Tapi sepanjang bpantang kat umah mentua hampir murung sbb tak selesa, nak bgtahu yg kte sakit itu ini pun kat mentua rasa tak selesa, rasa lain sgt kalu bkn ibu sndri yg jaga. Nak menyusukan baby pun xselesa, ada adik beradik laki suami, ayah mentua.Nak bgtahu suami taknak pantang kat umah mentua takot suami kecik hati. Harap baby second ni, pantang full kat umah Ibu. Moga dipermudahkan urusan pregnant dan bersalin kali ni. 🌷

Saya lebih selesa dengan mak sendiri, mak mertua dah takda. Tapi kalau ada pon saya ttp nak dgn mak saya. Suami nasib faham, at first ada argue sbb dia kata saya ni susah nak ddk dengan mertua, tpi dia sendiri tgk cara mak saya jaga saya, mak kita sendiri je yang faham ragam kita. Alhamdulillah husband oke. Org lain belum tentu boleh layan kita, tgk condition kakak ipar yang pantang ala kadar hmmm sorry laaaa, saya yang bentan tido aircond sebilik dengan dia masa pregnant 39weeks dulu. Dia rilek je tido. Alhamdulillah tuhan panjangkan umurkan mama saya ☺️

Saya berpantang rumah mak sendiri nanti di Kelantan , InsyaAllah . Suami orang Selangor , tak boleh nak pantang kat sini sebab family suami semua kerja . Takde orang yang boleh tolong jagakan . Lagipun bilik bilik semua tingkat atas , nak naik turun tu rasa susah sikit . Mertua mula mula suruh pantang dekat sini tapi mak suruh balik kampung sebab dia boleh tengokkan . Terpaksalah suami balik jauh kalau nak tengok baby . Rumah mak sendiri InsyaAllah selesa tapi depends pada situasi masing masing . Kalau ada pilihan why not rumah mak kita sendiri kan 😊

Sy sempat pantang dgn arwah mak sy waktu anak sulung ja.. alhamdulillah byk jgk tips2 yg dpt time tu.. mak sy meninggal waktu preggy anak ke2 4bln..waktu anak ke2 sy pntg kt rumah mak jgk tp adik yg jaga.. ksian jgk kt adik bradik ya lah kan masing2 kerja n rushing2 panaskan tungku n masak untuk sy.. so ckp 20 hari husband sy ajak blik umah sndri dia nak jaga.. anak ke3 fully husband sy jaga n sy follow style pantang mak sy. Berkenaan mertua sy x pernah pntg dgn mertua..sebab ada bapa mertua sy segan.. suami pn x pernah paksa

Sy dah dua kali bersalin berpantang dkat rumah mertua. Cuma nak akhir2 pantang je balik rumah parents. Sbb parents sy kerja, so takda sape pun kat rumah yg nak jaga sy dan anak. Mertua sy tak kerja pun duduk kampung, dia pun suka sy duduk dekat rumah dia sbb hari2 dia boleh tgk cucu dia. Lagi rumahnya kecik je, cuma ada 2 bilik tidur je. Adik beradik suami ada 3, suami yg pertama. Jadi masa sy berpantang, sy duduk dlm bilik yg dekat nak ke tandas, senang.

Sy pun bertanya soalan yg sama. Cuma sbb mak sy kerja jd rmai yg suggest utk sy berpantang di rumah mak mentua sbb first pregnancy. Dan rumah sy pulak ad kucing. Jd utk beberapa bulan pertama tu baby masih fragile. Tapi takpelah sbb rumah mak sy pun b berdekatan je.. 😅 Pendapat sy ambil yg memudahkan. Dan kalau dpt mak mentua yg tak berkira lg alhamdulillah. Sbb kdg2 bila pantang, nk mkn mintak2 dkt mak mentua mcm tak sedap pulak kan. Kalau mak sendiri boleh la nk manja2.

Pngalaman ank ptame umah mertua tp kurg slese sbb xd privacy ngn ank...so ank xdpt bf direct...yg kedua rumah sndri slese lbey tenang cume kne ade yg mskkn la sbb bru lg xleh tlalu byk kje berat...and in shaa allah no 3 rumah sndri juga and kena upah confinement lady sbb due date time ghaye smua family busy 😂😂 So nasihat sy ikut keadaan dan kselesaan diri anda....ade bajet upah confinement lady awk stay umah sndri jd 2,2 belah famly bleh dtg tgk...

sy tgh berpantang anak ke3..3 3 mak mrtua jaga..mak sy sebelum ni jaga abah sy sakit,skrg dia dlam tempoh eddah abah baru meninggalkan kami bulan 9 lepas..alhamdulillah mak mertua sy baik sangat..masak,air mandi,tungku,bengkung semua dia yg tolong buat kan..mula2 memang ada juga rasa tak selesa tu,tapi lama2 ok ja..apa2 pun jangan stress,ada masalah terus ja bagitau suami walaupun masalah tu kecil sebab kita pompuan yg kecil pun akan jd besar :D

Sy prefer rumah mak sndri. dulu first two week pntang kat rumah mertua. Mmg berbeza kehidupannye. Smpi 1 haritu badan sakit2 menggigill, x berurut x bertungku bagai. Firstime bersalin mne sy tahu sgt cara berpntang. Huhu. Bile dpt balik rumah mak sndri, fuhh mak jadikan kite mcm princess. sume bende dia uruskn mkn pki mandi berjamu berurut bertungku..siapkn anak..sumelah. best sgt. Ngn mak sndri x segan..