BERTANYA PENDAPAT

Pengalaman sis2 semua selepas bersalin. Lebih selesa berpantang dekat rumah mak sendiri atau rumah mak mertua..?? Sebab kadang2 bila kita memilih berpantang rumah mak sendiri takut mertua kita terasa hati. Tapi berpantang di rumah mertua rasa tidak selesa. Dengan adik beradik husband satu bumbung. Nak buat ini buat itu pun tidak selesa. Malu. Takut nanti kita tak larat masak nak makan. cuci baju anak..Tukar pampers anak. kita malu nak panggil mertua tolongkn. Kalau mak sendiri dia tahu kita fikir apa. perlu apa. rasa apa.? Sebab sy mmg jenis yg pemalu tak tahu pemalu tahap apa. pendiam lgi.

101 Balas

Sy pun serba salah bila mak mertua dah plan macam² untuk berpantang nanti , tapi sy dah bagi tahu suami nak berpantang kat rumah mak sy , sebab lgi selesa kot , untuk letak ubat kat kemaluan semua dengan mak sendiri kurang malu , tapi tu laa , tak tahu nak bagitahu macam mana nanti kat mak mertua nak pntang kat rumah mak sendiri 😅 sampai sekarang dok pikir reason 😅

saya tak pilih mana2..saya lebih pada untuk pantang sendiri ja..sebab saya fikir diorang pon dah tua..jadi biarla diorang berehat..alhamdulillah selama saya berpantang..suami saya yg tolong saya..bila dia balik kerja..dia la yang akan buat semua kerja rumah..dari segi pakai bengkung semua..saya akan uruskan sendiri..

Normally anak perempuan memg akan pantang dkt rumah mak dia. Sepatutnya mak mentua kena paham. Macam mak mentua sy pun dia ckp kalau nak pantang rumah dia pun ok tp husband awal2 ckp kt dia "takut tak selesa pulak nt, biaq la dia balik kat mak dia" 😂 plan sy pantang kt umah mak sendiri and qeqah nanti buat kt umah mentua

5y ago

Sama😊 anak first and anak second dua dua pantang umah mak sendiri and buat qeqah kat rumah mentua. Ni yg ketiga pun planning yang sama😊

Sy in sha allah bpantang dirumah mertua..nk pantang umh family sendri xd sape nk jge..ada pun ayh je itu pun xbpe shat..mak dah lame meninggal..jdi dkt mak mertua je la tmpt kita tumpang kasih..wlaupun ad jgk tpk sgan dpn adk2 ipau..tp nk buat mcm mane..xkn nk susahkan ayh yg memang pergerakan nya terbatas..

5y ago

Sy pun dkt je..smpai pak mentua tny nk suh sape jge kn..mak ke pak..pak mentua da bgtau..nanti dia msak kn sup cmpur kismis cina..bli ubt pecah darah la..

Saya haritu pantang rumah mak sendiri. Tapi diberi pilihan nak pantang sendiri kat rumah. Kdg org tua kita byk pantang larangnya sehingga kita x selesa. Ikot atas diri masing2. Ada pantang yg logik boleh diterima pakai, ada pantang yg agak nonsense. 😅 Cukup sebulan dah balik rumah sendiri

nk selesa berpantang la kt rumah mak sendiri...brpantang umah mertua byk bnde jd kne fikir...sy ok dgn mertua, die pun ok dan faham mane lg selesa bila time pantang..tgk akak ipar bila brpantang,brpantang umah family sndiri,mak mertua sy x ckp ape pun...seminggu sekali g jenguk cucu...😊

Selesa berpantang d rumah mak sndri.. Tp sy Alhamdulillah, dlm 3 mggu mak mertua dk umh ma sy.. ma n mak mertua sy sma2 jaga sy dlm pantang.. Mak mertua masak n ma sy mandikn bby n bsh bju bby.. wpn mak mertua dk perak.. sggup dye ngn bapak mertua sy dtg ke kg sy d kelantan.. 🙂

Berbahagi la jangan smpai keluarga mertua pikir Kita ni pilih kasih pulak...contoh pantang 40 hari...so bahagi la rumah mak sendiri 20 Hari umah mentua 20 Hari....it fair...diorang pon nak jugak timang cucu diorang...tambah2 kalau cucu sulung and family mentua jauh...

Anak 1st dgn 2nd rumah mak sendri. Anak ketiga pantang rumah sendri. Walaupun mak sy kj, mak mertua xkj, lagi selesa rumah mak. Mak mertua pon xlarat. Segan nak susahkan dia. Ayah sy yang msk makanan pantang. Suami tolong jaga ank2, sdia air mandi, mndi baby, mana yang dia mampu

5y ago

Pantang sendri best kalau suami rajin. Kalau x...boleh stress rasa 🤭

Sy dok dekat ngn umah mak mertua.. sy ckp ngn husband nk balik pantang umah mak sy.. dia tk kasi sbb jauh.. sy kata sy xnk pantang rumah mak dia.. last2 kata sepakat, berpantang di rumah sendiri je 😊 lps bersalin mak sy dtg jenguk.. mak mertua pn bleh dtg kalau nk dtg