Berpantang sendiri

Salam semua, ada tak disini berpantang sendiri first child? Saya bukan takda siapa yang nak jaga ada tapi saya tak selesa berpantang dekat rumah mak saya, sebab banyak faktor, ibu mertua nak jaga saya tapi saya serba salah takut mak saya terasa pula. Lagi oun saya taknak menyusahkan ibu mertua saya dalam masa yg sama sbb adik ipar saya pernah ckp “jangan kacau ibu sbb ibu kerja” tapi ibu mertua ckp dia tak boleh tgk saya berpantang sendiri. Jadi saya decide utk berpantang sendiri dekat rumah. Ada tips tak mcm mana nak jaga diri berpantang & jaga baby nb? Saya cuma upah org berurut sahaja. Nak ambik CL tak mampu taknak menyusahkan suami.. boleh share tips tak?

5 Balas

boleh je pantang sendiri.. tp mental kena kuat, klau bby x meragam ok je.. cuma kena bangun mlm tuk susukan bby or tukar pempes je.. siang rutin cm biasa.. Klau bby jaundis kena bwk p klinik smpai jaundis kurang.. mandikan bby guna air suam, tuam n siap kn bby.. siapkan makanan berpantang awkk.. kerja rumah boleh mintak husb tolong.. basuh baju, sidai, lipat.. Klau husb tau masak bagus jgkk.. blh tlg awk masak.. mandian awk pn kne jgk.. bertungku org yg berurut tu bole buat.. pape pun sy doakan awk selamat berpantang.. sy kali ni nk berpantang sendiri.. harap kuat n stabil jgk la.. hee.. jgn moody2 ye moomyyy..

Anak pertama better ada org jagakan sekurangnya seminggu dua pertama. Sbb takut sis terkejut dgn perubahan mcm tak cukup tidur, nk mengadap perangai baby nangis, nk mandikan baby dlm keadaan lemah lg..etc. Sbb time pantang mmg mencabar. Tp kalau nk juga husband mmg kena take part betul2 mcm bgn tukarkan pampers esp wktu mlm atau buatkan susu. Lg senang sis menyusu bdn je. Makanan boleh je buat siap2 n frozenkan atau masak simple je mcm sawi masak air dgn lauk pn bakar/rebus je n potong buah. Kalau mcm kakak sy, dia berpantang separuh di rumah mak n separuh dia rumah mertua.

Berpantang ni emosi tak stabil ya. Pada saya agak bahaya sebab awak belum tahu patern anak awak tu nanti. High need baby ke, jenis yg macam mana ke. Dapat yg baik je tak apalah tp dapat yg kuat nangis stress nanti. Sebab tak mampu ambik CL maka sy cadangkan suruh je mak awak atau mentua awak stay rumah awak utk seminggu dua sebab awk lebih prefer rumah sendiri kan. Kalau diorang tak boleh husband kan ada paternity leave. Selalu dapat seminggu - 2 minggu ikut company la. So suruh je husband yg jaga dlm pantang.

Anak pertama better ada org jagakan sekurangnya seminggu dua pertama. Sbb takut sis terkejut dgn perubahan mcm tak cukup tidur, nk mengadap perangai baby nangis, nk mandikan baby dlm keadaan lemah lg..etc. Sbb time pantang mmg mencabar. Tp kalau nk juga husband mmg kena take part betul2 mcm bgn tukarkan pampers esp wktu mlm atau buatkan susu. Lg senang sis menyusu bdn je. Makanan boleh je buat siap2 n frozenkan atau masak simple je mcm sawi masak air dgn lauk pn bakar/rebus je n potong buah.