Mak mertua

salam, cuma nak bertanya, husband dah bagi hint nak bawak mak ngan ayah dia tinggal skali, tapi saya bukan tak.suka dorng tinggal.skali, takot tak selesa, bila nak norak pasal ni dengan husband takot bergaduh, ni anak pertama nak keluar pun macam2 cara tak nak.bagi mak mertua jaga, gaduj sebab tu je, sebab kalau boleh saya tak nak susahkan dorng tapi husband mcm tak faham😭 mcam.mana ye ada pengalaman tak ? hmmm buntu 😌 #pleasehelp #ingintahu

5 Balas

sy pun ank prtama tp kndungan kedua la . sy sblm msuk trimester ke 2 sy dh ckp trus trg dgn husb sy xnk duduk rmh mak dy lps brslin. ssy nk duduk rmh sndri lpstu sy nk brpntg dgn mak sy. mak dy nk dtg tgk cucu blh. sblm ni ingtkn nk pntg kt kg tp dgr khbr trgnu bnjir bsr thun ni so xjdla. sbb mk sy ckp dy nk sy brpntg dgn dy. mk mrtua sy n husb xmmpu nk ckp pape sbb sy dh ckp n pesan awl2. nk x nk dy trpkse ikt and xmrh kalau sy nk brpntg dgn mk sy. dlm soal ni awk kene tegas tau. and cuba awk fhmkan dia dgn keadaan awk. sy pun xslse kalau mk mrtua dtg n tido rmh sy. tp sy oke je kalau dy dtg just nk tgk cucu. dy pun amek brt psl sy cuma kitorg xbrpe rpt je..

saya pon pesan siap2 mak saya nak jaga sis tapi dia bekeras jugak nak MiL jaga bukan apa MiL tu dah tua ada sakit lagi pon jauh nak balik pahang jalan pulak tak rata lubang sana sini terhentak2 kang susahnya kita sebab kita yang beranak😩tapi tu laa MiL kata kat husband lepas 3 minggu beranak dia nak amik bawak balik pahang tapi saya tak nak susahkan dia lagi pon nanti jauh dari husband risau dia buat tak semena kang saya yang stress nanti baik duduk depan mata lagi bagus😩sama macam sis jugak asal cakap pasal pantang je boleh gaduh 😩

mak dan ayah mertua ada sakit apa2, ada temujanji hospital tak? ada hobi apa2, atau rajin join aktiviti pergi surau masjid tak? tunjuk point2 mcm ni, dulu masa muda, sibuk jaga anak sendiri, dah tua takkan nak habiskan masa sibuk jaga cucu pulak.. kalau takat tolong tgk2 kan sekejap, takpe, tapi janganlah berpanjangan.. cakap dengan cara baik, tunjukkan awak concern, bukan tak suka..

sa prnh kena MCM ni...msa anak pertama kna MCM ni...skg ank kedua maybe MCM ni jgk kot....SDH dijelaskan kepada suami tpy suami xphm kn sa, seandainya lelaki bisa melahirkan apa dorg akan rasai serta jika xda tolak ansur apa dorg rsa...mrah pun mmng ada tu

Pd sy sis cuba berterus terang TP CKP secara baik sebaiknya cuba control nada smpi anda bincang sy doakan maha urusan sis dipermudahkan