Batas dan izin

Ibu sye masuk hospital ats sbb mslh pernafasan..dh 2 minggu lebih kt wad CCU..yg selalu ulang alik hospital hari2 adalah ayah sye.. Sye pulak tgh mengandung 7bln,jd sye tak bole la nk jenguk ibu sye hari2... Selang sehari sye dtg jenguk.. tapi semalam 4.9.22,ayh sye bgtau mak sye dh sedar dari ditidurkan dan dah pakai topeng oksigen bukan salur tiub tu..mestilah sye rse happy dan nak sgt jenguk mak sye.. tp sye bru lepas jenguk dia 3hb..kiranya 4hb mak sye bru sedar... Sye sbgi ank perempuan sulong mesti nk jenguk mak sye.. Tp,suami tak bg dtg semalam...pdhl mak sye dh sedar...sye nk tengok mak sye je..😔 sedih sgt hati ni.. pujuk2 suami malah kita yg di marah, "Abang bnyk keje kt tmpt keje ni..jgn buat abang risau" "Tak payah fikir sgt pasal ibu..ayah,adik2,nenek kan ada tengok ibu.." Ayt dia sgt mengguris hati sye... Sdgkn,mse arwah ayh dia meninggal dulu,sye yg teman adik dia kt hospital dari jam 8pm sampai 3am.. sye plk keje shift..sye sanggup cuti 1 hari utk teman adik dia kt hospital,menunggu jenazah dari bedah siasat,dan esoknya tukar shift malam semata2 nk dtg ziarah..xkn x dtg kan...bakal ayah mertua meninggal dunia..mse tu, mak ayah sye x bising pun walaupun mse tu sye dan dia masih tunang... malah,mak ayah sye dtg ziarah esoknya tu dan lusa dtg ziarah ibu mertua sye plk,bertanya khabar dan bg sedikit brg dapur... Tiba giliran ibu saya sakit,saat ibu sye dh sedar dr tidurnya yg panjang, dia x bg melawat.. sedih dan terkilan sgt2... Tambah2 dia bg ayt mcm tu.. seolah2 sye menyusahkan dia.. mak sye kt hospital menyusahkan dia... Ayah sye pun x bg sye jge mak sye sbb sye mengandung..sye cuma nk melawat mak sye saat dia buka mata..tu je..rindu tau takk😭 "Pergi esok je la..mcm x de hari esok" Yakin je kan esok masih ada sdgkn xbde siapa bole jamin apa akn jd pada hari esok....

6 Balas

Hmmm sy x tau nk ckp apa pd sis. Cuma tumpang simpati saja pd sis. Sis x boleh drive sendiri ke? Sy rasa suami sis ada keje/ benda lain nk buat kot tu yg die x boleh nk hantar sis ke hospital... Maybe.... Apa2 pun tu mak mertua husband, bukan mak kandung die, so die pun x de la terasa sgt. Kalau sis ada extra money, book la grab pergi hospital jumpa mak sis. Zaman skarang perempuan kena independent walau mcm mn pun. X boleh sgt nk harapkan si suami nie. Mak ayah kita, kita yg bertanggungjawab despite kita dah kahwin pun. Sy doakan yg terbaik untuk mak sis & semoga urusan sis dipermudahkan 💙

2y ago

sye drive sendiri..mungkin sbb tu suami risau.. dan mungkin jgk sye terlebih sensitif bila dia ckp mcm tu...

dia risau sbb pregnant tu..kalau sis jenis independent dr awal myb husband xkisah sgt kot..tp kalau kerap jatuh sakit/xlarat tu dia risau..entahla ni andaian sy je sbb xtahu situasi sis dr mula kawin/pregnant.. sbb sy jenis bgtahu je suami kalau terasa hati,xde simpan2..setel luah ape yg kita rasa,baru la dia paham..kalau kecik hati sorang2 pun susah jgk..communication is the key..

suami awk risau. di sbb kn awk pregnant sis. dia nk bantu hntr kn. kebetulan dia busy. ialah nk cari rezeki utk awk dan ank2. klu dia x busy. dia dh hntr awk. benarkan awk g melawat. fkr yg baik2 aje. fkr awk pregnant. semoga ape pon jdi.. ade hikmah dan dipermudahkan utk sis sekeluarga.

mgkin hsband sis betul2 busy keje. then dia risaukan sis sbb da prgnnt 7bln. sis. skiranya klau sis ckp fmly sis yg nak ambil n bwk sis g hosptal utk mlawat mak sis. agak2 dia bagi x? harap dia bagi la n xperlu risau sgt sbb sis ada dgn fmly sis gerak same2 kan. kira bkn bsendiri..

Suami dan ayah sis sebenarnya risau dgn sis sebab sedang mengandung. Perut dah sarat bulat tu. Mmg dia amat risau. Kalau betul2 rindu naik grab je ke hospital sis, jenguk2 skejap. Suami pun tak ble halang jumpa ibu sendiri yg penting jaga diri baik2, hati2 bila berjalan tu sis.

Diorang tak bagi sebab sayang sis.. Nanti masa suami cuti ajak dia pergi sama2 k. Sementara ni mungkin boleh cuba video call sesiapa yang ada kat hospital. Semoga dipermudahkan..