Selera makan drop?

Normal ke untuk ibu mengandung hilang selera makan? I'm about pregnant in 8 weeks right now, tiba-tiba saja kurang selera makan. Buka buku pink pun lambat lagi, appointment 18/7 hb. Risau kat baby dlm perut.

23 Balas

normal je sis.. alahan stiap org brbeza... sy xboleh mkn lgsung, xboleh bau segala benda kecuali bau oren.. semua bau jd bsuk sgt2.. awl prgnnt 65 berat, start mggu ke 5 mabuk kuat, hnya mkn bbur ksong kdg2 je . 2 3 suap . slebihnya mkn bskut dan milo pns . tu je.. smpai la mggu ke 13, trun berat 9kg jd 56kg.. lps tu skit2 slera dn bau pulih kmbali. alhamdulillh bby mmbesar dgn baik.. sy dua2 anak mcm tu.. yg kdua ni due bln 9 nnti.. jgn risau ye.. mkn ubt kk bg ikut msa ..

normal sis, sy masa first checkup turun 4kg sbb alahan teruk and takda selera makan. tp sy paksa makan buah2. masuk second trimester dah ada balik selera makan and alahan pon hilang. skrg nak masuk third trimester still underweight even setiap bulan ada naik berat badan. alhamdulillah semua okay, baby pon sihat je. setiap hari active je dia berjoget dlm perut 😁

Normal. Sy brmula alahan dgn hilang selera makan. Tak lama tu baru dtg muntah. Memg teruk hadap 4 bulan🤣 Terpaksa makan apa2 yg tekak boleh masuk risau klu perut kosong terus nt baby tak cukup nutrisi. Makan buah2 sis Biskut Kekacang Klu takboleh minum susu, amik pil kalsium.

Norml. Tp ttap kna mkn. Mcm sy dulu xleh mkn nsi, sy mkn buah2. Klw ad slera mngidam mkn nasi dgn lauk itu lauk ini cpt2 cari🫢 sy brakhir d weeks 11-12 mcm tu. Ad jg org yg smpai ke trimester 2, dn smpai brsalin. 😁😁 jaga ksihatan mommy!!

10mo ago

Tulaa. Skg 2mgu +4kg🤣😵

Sy pulak nk mintak advice. Dr start gandung smpi dh 5 bulan ni selera sy terlalu tinggi. Risau sbb berat naik byk. Masa raya ritu 4 kg, dh berjaya losskn blk sikit pegi exercise. Ni pulak bru 2 mggu naik plak 2kg😭. Asek asek lapoooo je

normal. makan sikit2 tapi kerap. cuba try & error. kalau xboleh makan nasi cuba makan mee ke. bihun ke. roti ke. yg penting awak makan. sebab baby perlu nutrisi utk membesar dlm rahim awak. makan juga buah buahan atau kekacang

normal sis.. sy 2x pregnant mmg tkde selera mkn.. tmbah2 nasi n lauk yg masak sendiri.. tp sy jenis tkde loya.. x de alah.. kadang kesian kt husb sbb masak ala kadar je 😂 try la bende yg sis rasa bselera..

Sama saya sis.. Baby now 8 week. Semua bende nak makan dia keluar kan balik.. Sampai give up nak makan. But for me. Selagi boleh makan, kene makan.. Baby dengan ibu perlu kan tenaga.

10mo ago

Sy pun hampir giveup... Xlarat dh 😭... Kalau bygkan je mknn tu, mst jd loya 🤮

Saya berpengalaman begitu. Kuatkan semangat. Paksa diri makan utk diri dan kandungan sihat walafiat. Makan berteman. Minta suami suapkan. Try n error makanan yg sesuai dgn puan.

normal , kalau mkin teruk tu yg ada loya mual mabuk . tp sis kena mkn jugak sbb awal² penting baru nak pertumbuhan . mkn buah folic acid jgn tinggal