Kulit kepala berkeping & menggerutu

Normal ke lepas cukur kepala bayi tiba-tiba esoknya till now kulit kepala dia kemerahan, berkeping & menggerutu semacam?..u gais ada sudgestion tak better letak apa..like sapu olive oil, bedak agnesia, krim or lotion ke...My mother said..nnt rambut dia tumbuh ok la tu. harap2 lah sementara je..hhu?

8 Balas

Anak sy pun lpas b'cukur kluar merah² mcm ruam, sy beli ubat sudocrem letak kat bhagian yg ada merah² tue, bru hilang.. Skrg kulit kpala dia pula kering + mgelupas.. Sy letak Johnson baby oil je, msa mndi bilas pkai air suam.. Hrap² bole hilang lahh kulit yg mgelupas nie

Sama n baby saya..saya sapu minyak jerslin.. Alhamdulillah..da bersih.. Rajin sapu minyak..nt dia tanggal..

Org tua cakap letak bedak sejuk...tp yg betul bedak sejuk la yg ketul2..insyaAllah xde merah2.

mmng mcm tu bby bila lpas bersalin dan akan hilang tpi boleh je letak mnyak n bersihkn sikit2

Sblm mandi urutkn minyak baby Johnson sis. Biar dlm 10 ke 15 minit baru mandikan baby.

I letak minyak baby je, then sapu lembut2 bersihkan.

Basuh bersih²...lap kering2...sapu olive oil

Sapu je baby oil