Ubat zincofer

Nk tanya , makan zincofer tu , plstik ubat tu nk kena bkk ke atau tak payah?? Maaf , sy betul betul tak tahu . Hb low , tekanan drh rendah. Ada tak tips mcmne nk bacaan ok . Risau .. sbb first bby . Tkde pengalaman . Harap semua boleh share tips atau pglaman ye . Tq .

14 Balas

sya sarankan awk bgitau dr, nti dia bgi ubat baru. jenis ubt darah yg sya dpt : first, obimin sec, iron tablet third, iberet last, maltofer tpi sya dh trlmbt. now 32w, hb drop 8.3 terpksa ambil injection slma 10hari wak. cucuk bontot. ( cosmofer inject ) so, nasihat sya ambil la ubt sblm awk hb drop dh nak brslin dh. sedihhh hmm tpi slh sya jga lngsung x mkn ubt . merasalah cucuk bontot

1y ago

nnti sya update yerr, masi on injection ni 10hari. 3/4 ni sya cek hb, tngok cantikk x result.

saya mula mula dapat obimin , mmg hb drop sangat . makan iberet pun sama je , last sekali bila dah start checkup KK nurse bagi zincofer terus hb naik pergi 11.7 , saya selalu minum time awal pagi perut kosong tu dgn air suam je . and mmg tk minum teh n coffee dah sejak makan zincofer ni , and banyakk makan buah-buahan n sayur hijau

1y ago

ye sy mkn obimin .trus hb 9.8 , pastu nurse terkejut , dia amik lg skli jd 8.8 . lg dia terkejut . trus tnya mkn kn ubat ?? sy ckp laa mkn jeee . dia kata.mgkin tak serasi . tukar zincofer . sy mkn sblm tido sbb takut pening . bole je kn ??

Tak perlu sis. Kapsul boleh telan terus. Saya makan zincofer setiap kali checkup hb cantik. Tapi saya pagi makan iron tablet pastu malam makn zincofer. Saya selalu buat air buah delima. Buah delima fresh tu perah atau blend sekali dgn biji. Saya byk makan buah jambu juga. So far Alhamdulillah hb saya maintan 12.

sy mkn zincofer ni hb sy naik ... tapi sy mkn skli dgn air oren tropicana tu .. lagi cpt hb naik .. cuba lah . btw mkn terus je tayah bukak plastik yg merah tu .. goodluck ubat tu memang tksedap 😂 sbb tu sy mkn guna air oren

1y ago

hahah ye sy tgh cuba pakai limau perah kosong tu .. kalau telan pakai air kosong memang muntah 😫

sy amal telan lps mkn mlm..sjurus slps mkn terus telan..mnum air masak bnyak2..Alhamdulillah dr awal preggy smpai 33w hb maintain je..rehat kjp lps mkn dlm 1 jam kasi sendawa dulu trus tido

1y ago

oh sama laa mkn mlm . okay tq awak

Sy mula2 pregnant mkn ubt 3 jenis tuh..mkin lama hb mkin turun,lepastuh dktor tukarkan ubat zincofer..alhamdulillah hb naik dari 11.2 naik lagi 11.7..2 minggu lepas 12.5..

1y ago

InsyaAllah naik

sepatutnya xboleh buka..sbb dia dlm bntuk capsule..ada sbb knp sstgh ubt tu dlm bntuk cpsule utk tngktkn pnyerapan dia..jd klau bleh jgn buka..kelonsong capsule tu.

1y ago

okay baik tq .

Hai sis..try ambik buah delima atau pati delima gulsan. Ramai dah cuba, menjadi naikkan hb. Ikhtiar..Lagipun mmg elok Pati delima Gulsan tu.

1y ago

tula , klau tak naik jgk nk try pati delima tu . tq awak

maksud awak plastic tu capsule warna merah tu ke? kalau tu memang makan terus. btw tu bukan plastic.

tpi kenapa saya x bau pape ubat tu eik?? ke mmg ubat tu x de bau ke cmna..sbb ramai ckp bau busuk😭

1y ago

sama . hahahah sy pun takde bau pape . telan pun ok je . katanya tak sdp ..tp sy telan elok je hahaha . pernah try iberet rasanya iberet lg kuat bau smpai nk.muntah