Tips naikkan hb low

Salam semua, ada tak yg boleh share tips utk utk naikkan hb. Hb saya low 9.4 padahal dah mkn kangkung kerang mcm apa yg nursw suggest tp tetap low. Ubat pun betukar tukar zincofer iberet dgn ubat zat besi yg warna coklat tu tp bila mkn tak lama lps tu muntah.. Risaukan keadaan baby dlm perut.. Harap ada yg boleh bantu

10 Balas

Assalamualaikum ibu2 semua..saya ada tips bg yg low hb..26/8 ari tu hb sya 9.9 jak..td p klnik ambik drh tuk cek zatbesi dlm darah& minta nes cek kan hb sekali..trus naik ke 12.4..brpa mlm tu sya buat jus jambu batu+buah oren separuh+sayur byam dlm segengam..rasanya xla teruk sgt..tp sya bt air tu tuk minum dgn ubt tmbah darah..mmg berkesan sgt2..Alhamdulillah.. #sharedrigroup

Sy minum pati delima jenama gulsan 1 sudu setiap pg sblum breakfast dan minum air mix buah kering (search shopee milk booster organic/energy booster/laicikang drink) seminggu 2 atau 3x je. Alhamdulillah setakat ni hb maintain 11 ke atas. Sy skrg 31w

sy bangun pagi mkn iberet pukul 6am. lepas 40-60minit ,sy makan 3 biji kurma dgn susu setiap pagi sebelum sarapan. Alhamdulillah hb terus naik 11, bulan sebelum tu 9.5 .

sis mnum pati delima fars.. letak 2 ke 3 sudu dlm 1 cawan air..saya mnum tu ja spnjg pregnant..hb tak penah drop lnsung.. 12+,13+,14+ hb saya smpai la brsalin..

Ari tuh hb sy Pon low pastu doc bgi masa 2 minggu nk tengok lg balik. x dh pulak makan ap2 . cuma makan carrot n jus carrot ja. lepas 2 minggu hb sya dh ok

mkn kurma sis.. in shaa allah Naik.. sy dlu 11.. mkn kurma ari2 hb Naik 13 lbih.. mknn sunnah

Nurse ada bg pamplet anemia tak? Dlm tu ada info mknn minuman yg boleh naikkan & turunkan hb.

hb sy low jgak .. mmg sy darah rendah . sy ambil supplement amway alhamdulillah ok ..

Boleh try makan jambu. Sy makan kerang, hb makin low. So sy stop makan kerang.

banyakkan makan jambu dan bayam, sis