Helppleasemom

Hi nk tanya berapa byk beg yg perlu bawa ke hospita utk bersalin ye? Atau 1 beg je. Campur semua? brg ibu brg anak? Nanti dalam LR kena bawa apa ye? Kena bawa beg x? Maaf tanya first mom.

20 Balas

kalau xnak byk2 beg masa balik nti nak usung sis letak je 1 beg. utk sis, baju time balik je,sebb dok hospital xpakai pon baju yg dari uma. cuma spender,pad lebih kan sikit bawak takut darah byk kuar,atau tembus ke darahnya nti kan. utk baby, siapkn dlm bngkusan khas utk dlm lr nti,tmasuk spnder+pad utk sis lepas siap bsalin semua nti sblm masuk wad. lepastu stdnby jela 3psg baju baby dlm wad nti. lbh kn xpe, jgn kurg. paling penting,pampers kena lbh sikit kot baby byk berak/kencing atau kena tahan wad bbrapa hari. saya pon nak stdnby juga ni, bsalin bulan 1/9 nti. heheh

2y ago

wahh, masing2 x jauh beza jee. saya anak ke3 daa nii. mindset kali ni, nak bersalin normal+takde koyak kan. dan ada dlm lr nti kurang stgh jam. xnak lama2, hehe, in Shaa Allah, aamiin.

Sya bawa 1beg ni je muat untuk barang mommy dan bby ..😬 ✨Barang mommy✨ 🌈Buku pink, Kad ic & Kad nikah 🌈Baju dschrge 1 🌈Kain batik dschrge 1 🌈Spender pakai buang 6 🌈Spender biasa 3 🌈Nursing bra 1 🌈Maternity pad 6 🌈Breastpad 6 🌈Stocking sepasang 🌈Tuala 🌈Barang toiletries 🌈Minyak panas 👶🏻Barang Baby👶🏻 🌈Baju seluar bby sepasang 🌈Napkin 1 🌈Pampers 1 🌈Barut 1 🌈Mitten/booties 1 (Packing siap2 dlm ziplock beg, sy buat 3set) 🌈Tuala baby 🌈Pampers bawak extra 6 🌈Minyak yuye 🌈Toiletries bby(mini johnson bby travel punya) 🌈Wet tisu

Yang terpaling senang dan terpaling nurse suka adalah 1 bag muat semua brg. lg bgos beg jinjit atau beg blkg..kalau luggage susah sbb nnt bila nk checkout susah suami nk bwk brg, mana nk tolak kita mana nk handle bby mana nk pegang bag. kalau plan nk beranak kerajaan pon nurse suka kalau brg cuma 1 bag je sbb sng nk angkut2. Nanti dri wad nk ke labour room semua brg kita kena bwk jdi kalau byk beg susah nnt nurse nk tolong ano utk naik wad lps beranak nnt.

Sy bawak 1beg je. Masa masuk LR nurse cuma minta pad bertali 1 bungkus dgn pampers baby 1pcs. Anak sy kena masuk wad, nurse tak hantar ke sy lepas bersalin. Ibu lain sy tgk dorang bawak - pakaian baby 2helai, pampers baby, wet wipes baby, pad ibu, tuala, toiletries, minyak angin, baju ibu untuk balik ke rumah. Itu je. Bersalin normal 2hari 1malam je dekat wad kalau takda masalah apa2. Mcm sy emergency czer so kena stay wad 3hari 2mlm.

kalau hkl dy pesan jgn bwk bnyk2. just bwk ppad brsalin, bku pink, bwk pampers baby , bwk baju baaby n ibu ble nk kua hospitsl nnti je. xyh bwk bnyk2. sbb xguna pun kt hospitwl sbb pakai baju hospital . dy pesan dilarsng bwk pump susu, susu formula n ape puting ke ape. lpe dh😅 . mknn nk bwk pun blh klo lpr .

Sy pun first mon. Mulanya rasa nk asingkan je senang tp sbb fikir nnt suami la yg kena angkat sorg. So sy campur semua 1 luggage kecik. Mommy dgn baby. Barang husb pun sy bawak juga sbb stay hosp perlu teman. Pastu sy prepare car seat incase husb tak biasa pegang baby blh angkut dlm tu dulu.

sy bwk luggage beroda yg saiz kecil 20" tu je + 1 bakul untuk brg2 mcm flask air, minyak telon, krim panas ibu. dlm luggage tu pulak mmg ada 2 bahagian. so 1 bhagian baju2 baby, 1 bhagian lg brg kperluan ibu. nnt nk balik senang xgaduh nak berangkut bnyak2 brg. nnt nk pegang baby lg

saya haritu bawak 3 beg. 1 beg baby, 1 beg ibu dan 1 beg makanan dan lain2. Cumanya barang baby langsung tak bersentuh selain daripada persalinan utk discharge. Dekat hosp saya masuk tu, labour room tak perlu bawak apa2 kecuali pampers sebab baby diorang pakaikan baju hosp.

hospital gov bwak 1 pun dh cukup,tmbah lg klau bersalin normal mmg takkan stay lama... duk hospital pakai uniform hospital, sluar dlm nk senang beli yg pakai buang tu je, pad bertali, peralatan mandi & botol air/tapaw. utk baby, baju 2 pun cukup. paling penting pampers je

Jgn bwk byk2 awak ckup 1 bag cmpur ibu and anak Satu lg brg2 makan utk ibuu Mcm sy xstndby sebab tktahuu kena tahan ward lps bersalin. So towel baby xckup nasib bwk napkin byk 😂 Sy bersalin ceaser Kalau normal sehari dh boleh balik kalau ceaser 3 hari kena duduk ward