Bila anak pandai bercakap?

Nak tanya..usia berapa anak mula petah & lancar bercakap ye? Anak saya nak masuk 2 tahun bulan depan tapi cakap dia masih sukar difahami (bahasa alien) ?

9 Balas

Anak sy belum 2tahun dah pandai bercakap. Boleh diajak berbual macam2. Salah satu cara sy dan suami rangsang perkembangan komunikasi dia dengan cara selalu bercakap dengan dia walau apa pun hal. Lagi satu cara adalah ayah dia selalu menyanyi lagu kanak2 bersama dgn dia.

4y ago

kadang2 berbual jgk ngn dia. dia ade respons nk bls..tp kosa kata dia mcm x byk. jd sepatah2 je dia ulang2 ckp

Ank sy 2tahun 3bulan, sy dh mntk rujuk pakar, wlaupn dia dh blh sebut sesuatu perkataan..biar la pakar yg tentukan ank sy normal atau speech delay, nasihat sy pd sis, jmpa doktor, mnta pandangan dr mereka yg arif, cegah awal sebelum trlambat

4y ago

Masa follow up di kk sis, sy jmpa doktor dan minta dia buat surat utk sy rujuk pd pakar kanak2..doktor ok je

Bercerita. Ajak bercerita tentang apa yg anak nampak. Cth: nampak aeroplane.. cerita kan kat dia. Then , ajak menyanyi pelbagai lagu kanak2.. nanti lama kelamaan anak akan ingat dan mula sebut banyak perkataan2 baru.

Kdg anak bercakap, tp parents yg xfaham. 😅 Anak 1st sy bercakap perkataan pelat n alien ms 1y8m, ms 2y4m baru pandai ckp ayat betul.. Anak 2nd cpt sikit..just bykkan berborak dgn dia n respon

4y ago

kira amik masa jgk la ye sis nk bg dia lancar. hrp2 ank sy xdela pelat ngn alien lama sgt

anak saudara sy 2 years dah faham apa kita cakap dan kita faham apa dia cakap.. tp jenuh la nak melayan, banyak sgt cakapnyaa dah mcm org tua.. kuat mebebel 😂

4y ago

ank 1st saya mcm tu jgk. tp yg 2nd ni lmbt plak

Ank sy 2 thn sebulan... Baru pandai pggl abh.. Umi.. Kereta.. ikan.. Mam.. Minum.. Lorry.. Yg lain kdg tk berapa jelas lg

tq semua. ank 1st saya 2 tahun dh lancar. yg 2nd ni lambat plak. tu yg risau..

Setiap anak perkembangannya lain2

Ank sy 12bulan,setahun tu lncar dah