isu percakapan..

Anak saya umur 1tahun 9 bulan... Tadi g klinik dr nak dia pandai bercakap sekurang2 nya 2 patah perkataan.. Contoh NAK MAKAN.. anak saya masih seperti baby2 cara percakapan nya.. 4 anak saya sebelum ni pun usia mcm ni pun belum petah bercakap.. Tapi bercakap guna bahasa baby2 lah.. Sikit2 kita faham... Adakah itu tidak normal.. Sebab dr cakap sekiranya anak saya belum mahir bercakap di usia 2 tahun dia akan rujuk ke pakar speech.. Risau.. Pulak anak sebelum ni pun mcm ni... Tapi mmg pandai bercakap.. Sihat ja...

2 Balas

Hi mommy, happen to my son. Sy berkwin dgn non Malaysian. Ank x pndai combined word. Tp dkt rumah I ckp English dgn husbdn. He's confuse bhasa. Sbb dgn fmly sy ckp melyu. And hubsd ckp hindi. So doc x diagnosed dia as speech delay even kmi try mintak refer teraphy with ot. Maybe take time to understanding. Tp bile bckp dia guna bhsa alien. Sometime said one word only. Kna ajr dia more to sensory and teach how to communicate

Hmmmmm.sama anak saya.😔dah 2 tahun lbih x pandai lagi bercakap.hanya pandai sebut mam ' makan'. Bila bgi arahan dia faham tapi bercakap dia masih belum pandai lgi.cakap bhasa dia je.bila gtau Kat mak bapak saya,dorang plak kata xpe.biasa la budak2 kata nya.mmg lmbat bercakap tapi saya Ni terlebih risau tengok anak blom pndai bercakap.