Bila anak pandai bercakap?

Nak tanya..usia berapa anak mula petah & lancar bercakap ye? Anak saya nak masuk 2 tahun bulan depan tapi cakap dia masih sukar difahami (bahasa alien) ?

9 Balas

Anak sy belum 2tahun dah pandai bercakap. Boleh diajak berbual macam2. Salah satu cara sy dan suami rangsang perkembangan komunikasi dia dengan cara selalu bercakap dengan dia walau apa pun hal. Lagi satu cara adalah ayah dia selalu menyanyi lagu kanak2 bersama dgn dia.

4y ago

kadang2 berbual jgk ngn dia. dia ade respons nk bls..tp kosa kata dia mcm x byk. jd sepatah2 je dia ulang2 ckp