Speech Delay

Hello mama's adakah mama2 sini yang anak lambat bercakap..dan bila anak mama lancar bercakap...anak saya bulan ne baru nak masuk 3 tahun..banyak benda dia pandai cakap counting 1 to 10 pun pandai tapi part bila nak becerita atau becakap ngan siapa2 bahasa dia x difaham..mcm bahasa alien?

5 Balas

Sy lgi laa, stu perkataan pun dy tk tau sebut lgi.. mase cek up mggu lepass bile doct kate spatut nya dy da pndai ckp n smbung ayat, sy down betul.. tpi nk buat mcm mne, sy bekerje, dy ddok dgn nenek n atok dy, jdi dy tkde rangsangan komunikasi dgn rakan seusia dy.. jdi kite laa kne jdi rakan dy.. ajak beborak.. ulang2 ayat yg sama.. sy masih struggle mngajar dy.. wlaupun penat dri awl pagi smpai ptg bekerje, demi ank, bekorban masa kite ntok dy.. insyaa Allah, Allah nmpak usaha kite, mudah2 ank2 kite petah bercakap.. aminnn.. perkembangan ank2 tk same ye... Btw, sy dlu pun speech delay smpai drjah 3, tpi Alhamdulillah, skrang telebih bhase sy blajar..n kuat mbebel.. 😊

Kena kerap ckp dgn ank puan utk menggalakkan ank bercakap...kalau ank pertama la...kalau ank ke2 atau sterusnya dah lebih senang sbb kakak/abg dia ada utk berborak😊

2y4m. Sebelum tu dia biasa je, masuk 2y4m tiba2 byk ckp. Mommy kerap ckp dgn anak, bacaan buku. diorang ni tgh absorb apa kita ckp.

5y ago

ok mom tq sharing ya..mmg kami rajin bawa anak becakap...mngkin ada lambat skit kali kan

Mommies kne rajin brborak ngn ank... Br ank akn ok.dan rajin brckp

Kerapkn bercakap dan berbual dengan anak..