First time preggy?

Nak tanya mommies, First time mommy tau mommy pregnant ??? Menangis atau jerit??? Tanda2?

46 Balas

Sy pg tandas snyap2.. Msa tu suami xtau pn sy nk chek.. Sy priod trlpas 5hari.. Tp xberharap. Sbb sy priod xtratur.. Tp prut skit sgt2.. Allah ja tau rsa skit dia tu.. Lain mcm sgt.. Masa tu xtau bby dh ad dlam prut.. Sy pg spu balm 😭slmat skit ja.. Msa tu mla rsa xselesa dkt puting.. Rsa ngilu smua ad.. Suami pn ashik demam n pening2.tp sy xrsa smua tu lg. Esk nya tu.. Sy rsa gtai sgt2 nk chek.. Tp xberharap.. Sbb sy bru je khwen 15/3 td.. So awl lg.. Ada rzki ada la.. Xada xapa.. Usaha lg.. Pg tu.. Sy bgn snyap2.. Sy pg tndas.. Lpas titik air kncing tu.. Trus sy kluar 😂xnk tngk.. Sy pg dpr.. Msk air. Buat ap yg ptut.. Xlma sy msk blik air.. Smbil ttp mata 😂bkak mta pelan2 tngk naik 2line jelas.. Xada kabur2.. Dupdap2 jantung.. Msa tu ckp dlam hti.. Btul ka ni.. Mcm2 prsan ad.. Pg dkt suami.. Gerak suami n bkk lmpu.. Dia kta knpa.. Sy snyumm ja.. Srh dia tngk.. Dia pn gagahkan jgak la bkak mta.. Tngk2 dua line.. Trus peluk.. Syg sy smbil pgg upt tu.. Snyumm ja dia..bhgia sgt msa tu.. Alhamdulillah.. Shukur sgt2.. Skrg sy bru 10minggu.. Hrp smuanya dipermudahkan smpai bersalin.. Amin2

4y ago

Hahahaha sy rakam 😂😂😂 kelakar pn ad.. Kdg2 jmpa dokter.. Tnya benda sma.. Btul ka sy gndung dokter.. 😂😂smpai dia kta klau xgndung mna dtg nya kntung yunk oi.. Tp tula.. Skrg alahan truk... Kuat sgt2 😭😭😭 smpai hari ni msk 2bulan xpg mna.. Trkurung dlam blk.. Xbleh bgn

Tau pregnant masa hari ke-16 lepas nikah. Masa tu dh lewat period 5-6 hari mcm tu..tp rasa mcm normal..sbb kdang2 period mmg lewat..n perut rasa sakit mcm senggugut..siap mntk tolong suami letak minyak angin kat perut dan kain panas.. sampai satu hari tu..kemas2 rumah, sakit pinggang teramat sgt sampai tertido..sbb bagi saya mcam nk period..so normal sakit pinggang. Suami dah risau sampai nangis2 n kita pon pelik..tanya kenapa nangis..rupanya die takut kalau ape2 jadi dekat baby sedangkan time tu tk check upt pon..hari2 suami dok cakap dh ade baby..kita dok cakap otw nk period..31.3 check upt..trus keluar double line..suami punya firasat lagi kuat dari ibu yang mengandung..terkejut je sbb cepat sangat..suami punya speechless siap cakap tahniah dekat isteri die😆 Alhamdulillah sekarang dah 18 minggu

4y ago

Tahniah isya..semoga anak yang dikandung sihat sentiasa..isya pon jaga baik2..awal2 ni kena jaga2..jangan buat kerja berat

Tanda2 seminggu perut x selesa cramp bila nk tido mlm smpai nangis2 sbb sakit. Pernah satu mlm sbb x tahan sngt sakit husband ajak gi klinik tp smpai dpan klinik hilang rse sakit pastu balik mcm tu je. Hahaha selang 2/3 hari mak dgn kakak tegur muka pucat sngt mcm lain je. Mse tu lagi 4 hari date period. Tp husband ckp check je kot2 ada. Mlm after maghrib check tngok double line. Huhu nangis laa terkejut pun ada. Husband pun nangis. Haha tp nk kepastian mlm tu jugak pergi beli satu lagi pregnancy test sbb nk check lagi esok pg. Bangun pagi terus check mmg confirm double line. Alhamdulillah skrg dh nk masuk 6bulan.

Blur xtahu nk buat ape.. Mse tu sje2 je nk check upt, mse tu smggu sblm tarikh period.. Mcm xcaya naik double lain.. Bg tahu kt umi dlu bfr bg tahu kt husband sbb x caya.. Check upt smpai 3kali, tiga2 naik double lain.. Eskkan tu, dtg coklat2 kt seluar, igtkan nk period, bg tahu kt umi, umi ckp mcm x logic je, xpernh upt tu salah.. Eskkan g beli y clearblue digital, tnjk pregnant 2-3week.. Tggl je test tu kt cermin meja solek, sbb xtahu mcm mne nk bg tahu kt husband.. Husband tgk.. Dia kate maksud dia ape.. Terus g klinic.. Doc sahkan pregnant sbln..

kalo sya pulak menangis.. nak teriak pun ada sbb happy sangt² .. husband pun sampai x terkata.. tapi ujian dtg.. Allah lebih syang kan baby syurga saya.. 13week sya gugur bulan 1 tu.. sedih tu allah jak yg tau.. first baby😢. tapi skrg ne allah ganti yg baru.. da 5hari sya xdtg menses.. husband pun alert kalo sya x menses lgi.. kuat hati mau cek upt, alhamdullilah 2line.. tapi sya blm p kk lgi utk confirmkan preg sbb masi awal.. doakn sya jugak ya ibu²... semoga d permudahkan segalanya..

4y ago

Ya..... Akak fhm perasaan sis.. 😊😊😊Mesti xsbr kannn..... Sis beli byk sikit upt, kalau hati rasa gatal2 nak pi scan, sis cover dgn upt... Supaya sis senang hati tgk ada juga double 😃😃hahaha.. Tapi sis sementara ni, jgn buat tu dgn suami, sbb xblh lasak, sis kena berehat yg cukup.....

TTC 1tahun7bulan.. period regular, tapi bila lewat sehari dua mst cek upt even tahu negatif.. smpai satu bulan ni period lewat 5 hari and tak mengharap dah sbb sebelum tu ada juga period lewat 2weeks++ .. tapi masa dpt double line, air mata auto mengalir dan jerit panggil husband.. betul janji Allah tu pasti.. DIA betul2 bagi pada masa yg sesuai, dan disaat betul2 kita bersedia.. Alhamdulillah skrg dah 18weeks++

Saya tak menangis, tak menjerit 😅. Masa tu baru masuk 2 bulan kahwin dan dah 1 bulan tak datang period. Tanda2 pregnant, tak datang period. Saya ni mmg ada regular period. Bila tak datang tu macam dah agak. Suami saya pun jenis yg tak berapa ada reaction 💁🏻‍♀️. Dia pun tak menangis, menjerit atau gelak. (korang akan faham kalau kenal dengan orang yg tak berapa ada reaction) 😅

4y ago

🤣🤣🤣. Mungkin juga. Terima kasih 🤗

Menangis. Masa tu dah 7 hari lepas birthday suami. Masa birtday suami dah terlintaas nak cekk tapi tak kofiden sebab tarikh period lambat lagi.. Ajaibnya sbulan sblm tu suami selalu pesan jangan lasak2 and selalu suruh rehat sebab waktu tu saya baru training untuk event run. Tapi saya degil tetap training sampailah cek upt. Syukur sangat baby baik okay je teman ibu dia training 😁

Terharu sbb dh lebih 2 thn tgu, apa lagi kami PJJ. Susah mau jumpa. Itu pun cuti 3 bln sekali jumpa. Sebenanya x perasaan tanda,kwn yg tegur sbb dia kata saya over sensitive dgn bau masa tu. Hbs org yg bau sikit kena 'halau' jauh2. Pas tu ikut sja saranan kwn ni cek upt. Tgk2 betul sah positive double line. Terkedu pun ada wei, mesej husband send gmbr tiada caption sbb mcm x percaya sja

4y ago

Baru lagi. 4 mgu. Itulah mcm x percaya sja. Scan dgn doktor masa 6 mgu nampak kantung sja.masih lagi blm percaya. Sampai scan 9mgu nampak sudah jantung baby baru betul percaya dri tu mengandung.

Sy preggy skrg anak pertama second married, first married anak sorg jgak. Lepas 2tahun kahwin br pregnant bln10 2019.. Agak terkejut sb tak ready lg. Masa tu fikir komitmen tgh bnyk, masa cek upt, naik double line. Menangis sb tak boleh terima.. Dgn alahan teruk.. Alhamdulillah family bnyk support sy. Sy redha.siapa sy nk pertikaikan rezeki Allah. Skrg dah 35w 4days..