First Mommy

Hi mommies! Saya first time preggy. Baru 1st trismeter. Normal ke kalau perut sakit mcm senggugut? Tapi takde bleeding

17 Balas

senggugut tu sakit betul. kalau awak cakap perut cramp sy rasa normal. kalau senggugut tu rasa lagi sakit kan? berguling guling. kalau tk pernah scan 2 weeks kebelakangan ni i thinks its better for you to see dctor lah. at least doctor will scan, tgk jantung baby okay ke tak , or ibu ada masalah lain. jgn teragak agak ye . ibu je tahu rasa sakit tu mcm mne

sy punya sakit nak period xteruk sampai tebaring je atau nangis2. rase cramp2 manja2. masih boleh buat kerja. tetibe esok lusanya period. time mengandung gitu la kadang2 rase sakitnya. saya rasa sebab perut makin besar. tak teruk pun sakit tp macam time nak period dulu2. sebijik sama

Normal. kalau rasa tak selesa awal pregnant. Sebab rahim tengah mengembang untuk terima kehadiran baby. Tapi sakit tu cramp sikit je tau. Bukan sakit tahap berguling dan ada spotting.

Hi mommy! Saya dulu awal mengandung takda cramp tapi minor bleeding. Terus jumpa doc and rupanya ada fibroid. So better awak pergi jumpa doc and diagnose. Lagi awal check lagi bagus kan.

11mo ago

Masa check kat hosp dulu, doc kata fibroid akan mengecut sendiri.. last saya check pun dah kecik sikit, 2cm macam tu.. masa mula2 check, sebesaq bola pingpong 😅

saya tak berani nk ckp normal sbb haritu pernah sakit n then saya miscarriage skrg saya second pregnant dah 35week . better sis pergi check dkt hsptl . sbb lain org lain cara

Saya haritu pun sama 1st trismeter haritu sakit menangis nagis. Pegi check swasta alhamdulilah takde ape. Tapi kalau awak sakit sangat lebih baik pegi check

Yup, cramping during early pregnancy is normal. Tapi jika cramping berserta dengan spotting tu tak normal. Kena pergi ke klinik/hospital.

pernah jadi dulu. pergi klinik tapi klinik suruh refer ke GH, check2 sebeb kencing kotor

Normal awak. Saya dari 4w sampai 6w sengugut. Masuk 7w mabuk pula muntah2

Kalau sampai tahap sengugut tu tak normal. Pergi jumpa dr ya. Take care