normal ke kemaluan jadi gelap?

Nak tanya, masa pregnant ni kemaluam jadi gelap sangat😭memang normal ke? Lepas bersalin boleh jadi kulit asal tak?

34 Balas

normal tu. saya pun sama tapi masa pregnant suami sedar akan kegelapan tu cuma tak cakap. nak jaga hati saya kot. lepas bersalin baru cakap tapi saya jawab haa itulah pengorbanan isteri tau. sampai hitam hitam nak lahirkan si comel sorang ni haha. dia cakap tau & tak kisah pun. sekadar gurau ja. saya pun takda ambil hati cuma tu la segan juga bila gelap gitu 😂. dah lepas bersalin sekarang pelan pelan dah back to normal

Normal . Saya pun macam puan jugak 😅 Leher , ketiak , celah kangkang pun makin gelap . Kadang nak bersama dengan suami pun malu 😅 Tapi suami kata takpe lah , tu semua sebab mengandung kan ? Alhamdulillah sejuk la sikit hati ni dengar 🤣 Insha Allah lepas bersalin boleh normal balik .

1y ago

Tu la kan, mula2 nampak, terkejut, lepas search, oh ok normal. Bagitau suami pasal normal sbb hormon. Suami pun faham. Ni dah ok dah.

Normal. Sy ada terbaca juga bab2 ni sewaktu memgandung akan gelap kawasan intim kita tu. Sy pun pregnant, puas tonyoh waktu mandi ketiak gelap, celah kangkang pun gelap. Sampai suami tegur, malu sy rasa. Suami pula jenis suka gurau, sy cakap baca artikel bab perkara ni. Tapi kadangkala sy sensitif juga bila suami kata begitu.

Sama laa sya pun jadi gelap… smua celah.. tapi suami memahami…. Sbb dia hari2 letak lotion n minyak seluruh badan… smua celah dia sapukan….dr awal mngndung smpai skg.. jdi dia faham tu hormon mngandung…dia tolong sental juga tapi mmg xhilang…

Rupanya ada yg sama kes macam saya haha.. Tengkuk Leher ketiak, celah2 semua makin gelap. Kadang segan depan suami tapi nasib baik suami faham.. Sental laa kuat macam mana pon still macam tu jaa.. Ni sampai terfikir nak beli produk Masheface tu 😂

owhhhhhhh😵 baru saya tau.... 😯saya so far alhamdullilah warna kulit bahagian mRs V tu... mcm biasa... saya lepas bersalin berat turun.. jerawat takde (sebab pakai snowhite treatment lotion😜) cuma...... Rambut ja gugur skit😭 hormon kot...

1y ago

Untunglaaaaa

sama celah pelipatan semua gelap,, leher paling nampak..sental mcm.mna pun mmg tak hilang..sabar jalah. Harab2 lah masa melahirkan nnt nurse/doktor fhm situasi. Bukan kami tak sental, dah sental cuma masalah hormon tak bg kerjasam😭

1y ago

Nurse dan doktor memang faham dah. Berapa patient dah diorang hadap. No worries ok

Sama sy 1 badan jd gelap, besalin keluar baby girl putih melepak tp suami tnya sy “knp syg tk putih balik?” 😅 dh 25hari berpantang tp memang tk nampak perubahan lagi ketiak, leher, kangkang, kemaluan, tubuh still gelap

Normal sis.. sy 3x preggy semua jadi mcm tu.. macam2 scrub guna nk bagi hilang tp xde effect pun.. lps bersalin sis scrub je inshaallah putih balik.. sy pun mcmtu.. kdg mmg rasa malu bila doktor, nurse tgok..

Saya pun gelap.. Puas tonyoh nak bg putih.. Malu dgn suami.. Suami pula jenis suka membahan.. Hahaha..nasib baik normal.. Esok pagi nak suruh dia baca semua komen yg ckp normal tu.. Huhu