Kandungan kecik..

Nak tanya kandungan 22minggu perut kecik normal ke..saya perut kecik tapi bby tu ada lah gerak..perut kecik tak ada apa apa ke pada bby..separuh orang dah 5 bulan perut dah nampak besar..semlm g klinik nurse dkt klinik check batuk demam tu..kata hari tu kamu mngndung kan perut tak nampak pon..dah berapa minggu nurse tu ckp..saya ckp lah dah 22w 3hari.

15 Balas

Jangan risau sis. Saya ni perur kecik sampai 9 bulan pregnant, orang duduk kate saya pregnant 4-5 bulan. Padahal dah sarat. Siap boleh tipu kaunter flight mase tu dah 34 minggu. Memang tak boleh fly langsung ada surat doctor ke takde surat doctor memang 34 tak dibenarkan. Tapi saya cakap saya baru 27 minggu, just sign surat then boleh fly sebab urgent kena pergi outstation. Alhamdulillah lahir baby kecik je tapi sihat walafiat, takde masuk NICU walaupun berat dia 2.16kg. Sekarang dah bertambah berat and dah membulat dah sis. Cuma risiko kalau perut kecik ni ajr ketuban kurang tu yang kena pantau, kalau doc cakap okay then takde masalah.

Pertanyaan perut kecik besaq ni memang famous bethooool dekat TAP ni. Normal atau tak sebenarnya? NORMAL ----- as long as kita tahu perkembangan baby kita, masa scan takde apa apa yang abnormal, doctor pun okay, tu dah cukup dah. 💯 setuju & betul, kita tak perlu compare perut kita dengan orang lain. badan setiap orang tak sama. Biasa lah sis, mulut orang memang tak boleh nak tutup. Pengalaman saya sendiri, nak masuk 8-9 bulan tu baru nampak perut. Kalau tak orang tak perasan saya pregnant. Less worry, be happy mummy. Enjoy your pregnancy journey ❤️❤️

zaman dah maju.. msih ada lagi yg tnya perut kecik la perut besar la.. sptutnya benda mcm ni,pengetahuan tu dah meluas.. mcm sy pon masa 7 bulan org compare perut sy dgn perut 7 bulan dia dulu.. ada jugak dr swasta yg ckp "eh kecilnya perut" .. prasaan bila ditanya soalan ni sbnrnya sama mcm org tnya kita "bila nk pregnant". dorg xtau ke soalan2 mcm ni buat ibu2 insecure dgn kesihatan bby , tumbesaran bby.. sbnrnya perut besar/kecik ,asalkn stiap kali checkup,tumbesaran dia normal, should be normal la.. aduh mnusia..

tak pe sis. mcm sy dr ank no 1 smpai bunting ank no 6 skg nie. perut kecik je. jnji bby sht dh alhamdulillah... smpai jiran trkejut. balik2 bwk baby.. 🤣🤣.mana tak. perut jenis kecik je. tp alhamdulillah setiap melahirkan baby berat semua 2kg keats semua.skg kandungan dh msuk 34w 5day. pakai baju saiz L. perut x tgk juga.tudung labuh 🤣🤣.bby dh berat 2.4kg ms scan.. sht. alhamdulillah.abaikan je mulut org bila brckp. jnji sis dan bby sht. dah ckup.. 👍😊😊

itu lagi bagus puan sebab kalau saya malas nak jawab pertanyaan orang 🤣 .. dulu anak pertama perut bukan main besar sampai orang ingat saya dah nak sarat dan pregnant anak kembar 😅 depa pulak pakat2 jadi doc .. normal ja puan selagi baby dalam perut tuh sihat takda apa2 masalah .. saya pregnant anak kedua ni pun perut tak berapa besar nampak macam boroi je dan ramai orang tak caya saya pregnant ini yang saya suka sebab tak pening kepala jawap pertanyaan orang 🤭

as long as baby n mummy shat.. normal jeeee.. sy dah 8bulan tp sume tegor perot kecik mcm 4-5bulan.. pegi keje pon pkai shirt size L je mcm sblom kawin tak tukar2.. lantak lah asalkan sy shat baby shat active berkungfu hustle dlm nie ckooooppp.. mane lah nak same org lain pnye bdn dgn kite.. 😅 tp ad bidan kampong kate sy perot ta nmpak besar sbb ank dy bebetol memenuhi ruang.. takde space dy mmbazir.. haha..

normal. saya ade baca yg klau ibu jenis tinggi orgnya lg x nmpk sgt perut. dh hujung2 baru nmpk. ataupun org yg jenis kecik molek sgt. org rendah2 yg senang nmpk perut. papepun ikut bdn masing2. tak tahu knp org cam expect preggy mst perut besar ke. sy lg suka klau x nmpk perut. so nnt xyah kecoh2 kt org. nnt tahu2 je surprise dah bersalin yg penting ibu n baby selamat dan sihat heheh 🤭🤭

Dont worry sis…size perut tu based on tuan badan. Kalau macam saya time pregnant ni berat naik but before pregnant memang badan kecik. Awal2 pregnant tu sampai 4 month nampak lah prut tapi keciklah. Sekarang dh nak masuk lapan bulan tapi sbab berat pun naik, perut x lah nampak besar sangat. Baby pun dah mula aktif so Dr cakap jangan risau

size perut tak menentukan pape. asalkan masa scan doc cakap saiz BABY tu normal. tak perlu risau dan compare dgn perut org lain sbb badan kita lain lain. nanti masa scan tanya byk ke doc sama ada size baby normal atau tidak

perut kecik @ besar x pnting.yg pnting air ketuban ckup,ank mmbesar sihat,In Shaa Allah semua ok.igt 1 je sis,tubuh manusia x semua sama.dr segi alahan,saiz perut,mudah @ senang nk bsalin semua x sama sis.no worries…