Berat badan

Nak tanya, kalau bagi ibu yg obesiti, kena kawal pemakanan ke masa mengandung? Kena turunkan berat badan ke ? Tp penah dgr kalau mengandung berat kena naik, tak digalakkan untuk lose weight. Saya buntu la. Tak tahu nk diet ke nk makan mcm biasa 😅

9 Balas

Sy sebulan naik 3kg😆membebel jgak doktor..doktor bg tips la balance diet..tips dia mkn nasi 1x sehari je. Breakfast 2keping roti+planta,tghri bihun,mee..mlm pstikan mkn sbelum jam 7...mkn nasi...sayur hijau wajib ambik 1x sehari...mlm klo lapar mkn buah2..

Kawal makan je .sy pn overweight jgk masa alah je trun smpai 6kg .lepas ada selara naik balik hahaha sbulan dlm 1kg lbih.now tnggu hari ni berat bdn mcm tu je x naik ,cuma trun dlm 2-300g mcm tu.

Sya obesiti,mula2 mengandung brt turun 4 kilo,skrng dh 7 bln dlm msa 7 bln tu bru naik 4 kilo kembali ke berat sblm mengandung,1 bln cuma naik 200 gram hingga 300 gram je

Saya naik 300gm je last check up,nurse pun tak byk komen. Asal naik then sihat. Naik byk sangat sampai 2,3 kilo tak boleh lah,kena control diet😄

Kena kawal juga.. Mcm sy ni obesiti so sgkut gdm.. Byk risiko klo ada kncg manis ni.. Tp berat sy x naik pn.. Sbb mmg sy kawal

4y ago

Sama dengan saya sis...obes & gdm juga...weight static ,Lepas Tu turun...nurse kata takpe..jangan turun mendadak..tapi since awal static kena juga jumpa doc..

Nurse Akan bagitahu berapa berapa Yang awak boleh Naik..bukan naik mendadak ye..nanti kena Bebel...😅

Kawal mkn sis.. hehe.. amalkan suku suku separuh.. sy pun mcm tu😊

Kena kawal jugak

Just kawal makan