Berat badan ibu mengandung

Assalam.. ada mummy yg oversize mcm sy ke.. 85kg skrg ngandung 5w.. Tak sempat diet dah mengandung.. Takut kena marah dgn misi kk sbb berat 🥺

23 Balas

Saya masa 12w, berat saya 80kg. Skrg dah 31w berat nak dkt 86kg 🤭 saya mmg oversize dari sebelum pregnant lagi. Tapi so far alhamdulillah nurse tak marah pun. Cuma kena pantau berat naik mendadak ke tdk sepanjang pregnant. Masa 1st trimester saya morning sickness tak boleh makan banyak nanti nak muntah sbb tu berat susah nak naik. Skrg dah boleh makan mcm mcm, berat naik sekelip mata 🤧

2y ago

dulu saya pun tak lalu makan nasi juga. tapi nasib baik bila paksa makan, dia nak juga telan tapi kuantiti mmg besar penumbuk je sbb kalau makan lebih nanti keluar balik.. boleh juga makan roti, minum oat nestum bagi ada tenaga. mcm saya banyak minum oat nestum lepastu makan sayur lauk buah mcm tu. yang penting cukup makan utk baby kat dalam.

Berat saya naik lebih kurang 4.5kg raya hari tu within 1 month, kaki start bengkak and Dr and nurse sedikit risau...terus kena pantau air kencing,BP and berat for 2 weeks, dtg KK selang sehari... alhamdulillah berat x de kenaikan mendadak and results air gula insyaAllah okay...x perlu dipantau dah...kurangkan makan makanan manis untuk elakkan kenaikan mendadak...

Nurse xkan marah sbb overweight.Sy preggy yg sblum ni berat 8 jugak,mcm biasa prosedur dia 25tahun ke atas,BMI x normal akn minum air gula 😊 Klau blh jaga pemakanan masa preggy ni.Sbb darah ibu mengandung dgn org normal x sama.Detect kencing manis,banyak keja nak buat sis.Makan dalam kuantiti yg sedikit tp kerap 😊

2y ago

Tqtq.. takut kena body shaming 😝

Saya pregnant buka buku 80Kg, saya kawal makan dan jrg minum manis, berat saya tidak terlalu cepat naik, sekarang tinggal 9 hari lagi masuk 9 bulan berat saya naik 83.2 saja, berat baby pun normal setakat ni cuma ada besar sedikit dari pregnancy sebelum ni, don’t stress mommy, enjoy your journey 💓

sy tme 4bln berat 80kg.lps tu naik 81 masa 5 bln 83.skrg dah nk msuk 7bln bru 84kg 😅😅😅 xpe nt doktor akn pantau berat bdn sis..mybe kne jga pemakanan tp yg pling seram nt kene minum air gula tp it sokey sis..smoga d permudahkn

xde masalah sis. ttp kalau berat awk normal then naik bny mgkin kena bebel laa dgn nurse. sebab sy skg tgh kena. sblm mgandung 55kg, 23w mencanak naik 68kg. 😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫. mengamok nurse kat kk.

2y ago

itulaa kan? makan x hingat donia. sy walupun alahan baru start ms 18w sehingga hari ni, makan mcm xde alahan lgsung. lepas muntah makan juga muntah blk, nah skg tanggung laa sndri . sy esok nk kena g kk. x tahu laa apa nasib esok. 🤣🤣🤣🤣. dok rasa berat naik lagi ni

sy sblm pregnant 100kg sis.. mase buat buku pink 93kg..turun sbb alahan.. skrg da 18w..berat sy.. 91 ke 93 je.. now risau.. berat turun 92..sy plak kalau pregnant.. berat memang turun.. anak 1st 5 thn lps pon lost 10kg..😅..

sy mase detect preggy 95kg..skrang 25minggu dah..berat turun 89kg sbb tak lalu makan..jgn risau,misi ok je..takkan la nak marah..cuma akan jadi maternal obesiti la..lagi diberikan perhatian lebih..

Sama cam sy. Last preggy tahun lepas, buka buku 83kg. 40week tu berat jd 78kg. Then bersalin. Berat sepenjang preggy tu statik dan turun 1kg setiap kali timbang. Tp misi tak marah pun.

Saya 4months 82kg 😂😂😂 tak sempat diet dah terpancing hahahah semoga tak ada apa yg rumit . Fikir baik baik je … saya pun nurse suruh turunkan 2kg sbb naik mendadak😂