Bsp

Hi nak tanya, camne ye nak dpt result bsp maintain? 14hb ni sy kene start buat bsp sbb minum air gula aritu sangkut tggi kata nurse. Dah cuba makan mknn yg kurang gula, nasi pon kurang makan and mmg minum air kosong je. Tp tgh alahan teruk susah nk mkn ape2. Sbb tkde selera nk mkn. Mase minum air gula tu sy puasa mcm biasa tp mlm mase start puasa tu sy muntah and tk mkn pape pon smpi pg minum air gula. Sangkut juga?

7 Balas

Sy gdm on diet.. tiap 2 minggu kena buat bsp.. syukur alhamdulillah gdm sy menurun.. masa minum air gula dulu sy pon sangkut tinggi jugak 8.9.. tp lama kelamaan gdm sy turun sendiri.. tp kalau sy mkn roti bun gdm sy naik.. kena try & error jugak la apa makanan yg boleh buat dia naik or apa makanan yg buat dia x naik.. sy ni nak kata makan yg sihat sangat pon x jugak sis sbb dlm seminggu tu kerap jugak sy makan & minum makanan yg ada coklat sbb mengidam lain mcm.. tp pastikan masa buat bsp tu sis x amek makanan yg manis.. lepas buat tu boleh ler cheat day huhu

Sy pregnant sblm ni xpnh kena gdm. Tpi ank ke3 ni plak sangkut. Stkt ni bsp ok. Xpnh merah. Nk kata control sgt tu, x pulak. Sbb sehari sblm buat bsp sy bedal mcm2, durian rmbutan, mknn mnis makan je. Pgi cek bsp msih bawah 5.3. Jdi sy aggp ni pmbawakan je, lps bsalin hrp xde la kncing mnis. Hrini last sy buat bsp and sy hnya buat sebulan sekali je. Tpi awak kena control dlu sbb baru lgi. Nnti kalo merah lgi ssh kena repeat 2 mggu sekali. Nnti awak akn dgr ceramah utk gdm ni, dia akn bg jadual mknn yg awak blh ikut.

Jgn mkn pisang sbb tinggi kasar potassium nya..sy gara2 mkn pisang lah msa awl dlu sangkut Gdm.. first time kena utk pregnant Kali ni...mmg bertambah dn redha lh setiap Kali jumpa doktor sehari b4 tu kena buat bsp 4klai tu...last week bsp buat pukul 11.30pg sangkut tinggi 6.4 gara2 mkn Pau kacang je..serikk da.. lepas Ni Tau mmg alert Sy utk bsp akn dtg ogos Ni..yg pentingg minum air msak byk2.. klu tringin sgt air manis seteguk sikit2 je..b4 bsp seminggu dua tu jga segala mkn minum

Dietician ajarkan makan yang nutrisi balance aja, 1 meal utama harus ada karbohidrat, protein, sayur so gula dalam darah baru stable. Semua buah boleh makan, tp yg terlalu manis kurangkan, banyakan buah apel jambu yg tidak begitu manis. Dessert & minuman manis elakkan (If BSP result ok boleh lah cheat makan sometime, but if result da kontrol ketat tak bagus jg better tak sah mkn).

Sis cuba Nufiya..Organic Milkbooster..mmg bagus klu ibu2 hamil ada mslh contohnya bsp,gdm,hb rendah...kalau sis nak PM sy 0189292507..sy pun amalkan ni skg..mmg sgt2 bgus...

Minum jus lemon tanpa gula sebelum start puasa

F