BSP - bacaan Gula

Saya nak tanya.. Klu kita buat BSP, posibility utk gula tu rendah selepas 2jm makan ada ke? Cth sebelum makan dari puasa mlm bacaan 4.7, 2jm selepas makan jadi 4.0.. Kemudian, ada yang mommy yg bila saya tnya.. Nk buat bsp, kne puasa 2jm x makan dan x minum kan. Ada jugak yg jwb nurse bgthu 2jm x mkn je, minum boleh.. Mohon pencerahan mommy².. ?

1 Balas

Sememangnya kena puasa 2 jam selepas makan. Bacaan bsp akan rendah atau tinggi dengan apa yang kita makan. Kalau kita makan makanan yang tinggi gula atau berlemak bacaan bsp akan tinggi kalau kita makan makanan yang rendah gula dan tak berlemak bacaan bsp akan rendah. Kalau sebelum 2 jam puasa tu kita ambil air limau nipis bacaan bsp pun akan rendah. Memang tak boleh makan tapi minum boleh je. Minum lah air suam kerana kalau kita tak banyak minum kesian baby dalam perut. Dengan minum lah untuk air ketumban baby.