GBS

Nak tanya ada tak mommy’s yg pregnant dan doc detect u ada gbs? Biasanya kalau gbs bersalin kena induce ke? Doc diagnosed i +ve gbs n rasa risau sgt skrg ?

4 Balas

Mengikut doc,gbs ni tidak berbahaya kepada ibu tetapi berbahaya kepada bayi..ketika pregnant, air ketuban yg mnjadi protection kpd bayi tersebut..apabila air ketuban pecah, protection xde..jadi kna bersegera ke hosp untuk doc masuk antibiotic..kna maklumkan pd doc ada gbs supaya doc x trlps pndg n jika ada alergi dgn sesetengh antibiotics pun kna inform..slagi air ketuban x pecah, xde mslh..bersalin macam biasa saja mcm org lain kcuali overdue..n bby akan dipantau dlm tempoh 24 jam slps lahir..kalau x dmm, ok blh balik ibu dan ank..

4y ago

Tq for info

Sy ade gbs, tp doc xde plak mention kne induce.. Cume klau ade tanda2 bersalin kne cpt2 ke hospital utk masuk antibiotic.. Gbs ni x bahaya pd ibu tp sgt2 bahaya pd baby.. Doc pesan klau ade kluar lendir/darah/ketuban pecah or ape2 tanda nk bsalin trus ke hospital jgn tangguh2.. And jgn lupe mention pd doc/nurse kite ade gbs spya x tlepas pandang

4y ago

Sy dah 36 weeks

Cmne blh tau gbs tu eh. Kena bgtau doc ya ade keputihan yg byk. Ke cmne.

4y ago

Majoriti yg i baca mmg ada keputihan yg banyak tp i tak ada keputihan byk pun. Ada pun on off n tak byk. Haritu 35weeks ada bloody shown pergi hospital doc ambil vaginal swab n detect ada gbs. Kalau u ada keputihan yg byk better inform doc u. Lebih baik tahu before deliver drpd tak tahu langsung

Brpe weeks dh sis?

4y ago

Dah 36w 5days.