detect GBS

sy baru pregnant 10minggu, doc dapat detect sy ada GBS. risau plak. ada sesapa bleh share pengalaman?😥#firstbaby #1stimemom

16 Balas

Saya pun GBS positive masa 26weeks Docter bagi antibiotic tak sedap😭..(saya muntah teruk tapi Alhamdulilah berjaya habis kan antibiotic) Docter bagi ubat insert juga.. Keputihan tu macam biasa je.. tak gatal.. tak berbau.. Tapi bila setiap kali checkup tetiber detect ada sikit keputihan.. terus kena masuk kan muncung mulut itik tu.. tapi sekarang Alhamdulilah gbs tu tak ada dah.. cuma masih ada lagi sikit2 keputihan tu..

3y ago

mcm mana tau gbs tu dah xda ya? sbb doc tempat sy ckp gbs xkan hilang sampai bersalin. ubat pun doc xbg..

Pengalaman Sy.. doc masuk ubat dibawah untuk hilangkan kputihan tu, next checkup dye bagi antibiotic yg Sesuai untuk ibu mngndung.. Alhamdulillah Lepas tu xde dah mslah kputihan.. Tapi Bila brsalin.. Bby akan trus msuk NICU untuk pemamtaun. Sbb gbs Ni Boleh nganggu Bby Dlm perut. now anak dah masuk 8 bulan.. msuk NICU dlu 1 hari Alhamdulillah Boleh discharge Anak ok xde pe2

3y ago

oh yeke.. alhamdulillah baby sihat.. sy xda gatal² n bau pun. tp kebetulan kena buat swab test sbb ada bleeding. doc nak detect sbb bleeding tp akhirnya dpt detect gbs pulak

' sy pon doc dpt detect gbs ,, tapi tak gatal ,, tak berbau .. doc kata sebelom bersalin dia akan bgi antibiotik untuk elakkan bagi terkena kuman semasa nk bersalin nnty .. doakan sy juga ya .. semoga yg lain pon dipermudahkan , dilindungi oleh Allah .. n semoga semua baby sihat .. amin .. amin aminn

3y ago

sama mcm sy.. tak gatal dn xberbau pun. tp buat swab dulu sbb nak tau punca bleeding. insyaallah smoga kita sama2 dpermudahkan urusan aamiin..

saya pun ada gbs , timetu masa nakkluar wad sbb ubat tambah darah , dah nak discharge tu , tiba tiba doc bgtahu ada gbs , dah kena stay wad lagi , takjd discharge , doc bagi antibiotik and esok discharge doc bg antibiotik yg jenis pill pulak kena habiskn , bykkn minum air masak

3y ago

alhamdulillah tahniah.. lega dengar

saya pon masa pregnant ada gbs...masa nk brsalin doc masukkan antibiotik pada saya...saya bru brsalin 3mggu lpas alhamdulilah bby ok xde kena gbs apa pon...tapi bby dipantau di nicu selama 2 hari.. alhamdulilah semua nya ok....

3y ago

alhamdulillah.. lega dgr cerita positif mcm ni. sbb tanya org sekeliling kebykkannya xtau apa tu gbs.. n dorg slalu keliru dgn candidiasis

Tak ada ambil apa2 ubat, doc n misi kk pun x suggest apa2 ubat.. Cuma nya selalu cuci bersih alat sulit kita, kdg dengan air suam + garam, letak dlm besen.. Duduk dlm besen bg rendam dlm tu dlm 10 minit..

3y ago

betul. doc n misi xbg apa2 ubat.. o boleh buat rendaman camtu ya. ok nant boleh try..

sblum bersalin dbgi antibiotik .. bby kena tahan NICU utk dipantau.. klu xde pa2 kjp je .. bby sy kena thn 6hri ... detect pneumonia + sepsis .. doakn bby sy sihat ..

3y ago

o.. mcm tu ke. baru lepas bersalin ke? insyaallah smoga ibu dan anak2 dua2 nya sihat

tahu awal takpe, masa nak bersalin nanti awk akn dpat antibiotics utk elak kuman jangkit pd baby bagi bersalin normal. kalau czer takde apa pun..

3y ago

sepatutnya czer xda problem. sbab kuman gbs ada dkt bhagian bawah je..

Hi mommy.. nk tanya..Saya pregnant 2nd baby .skrg 6minggu 1hr but anak sulung saya masih bf tiap mlm. adakah I ini akan bg mslh utk bby dlm perut?

3y ago

owwww

hai, mcmana simptom gbs sblm buat check up tu ?? wanita mgndung sptutnya xda keputihan ke atau mcmana ? risau pula...#1stprgnancy

3y ago

N F Ezzati Isnan ohh..oke2..tq sis info