GBS

Nak tanya ada tak mommy’s yg pregnant dan doc detect u ada gbs? Biasanya kalau gbs bersalin kena induce ke? Doc diagnosed i +ve gbs n rasa risau sgt skrg ?

4 Balas

Mengikut doc,gbs ni tidak berbahaya kepada ibu tetapi berbahaya kepada bayi..ketika pregnant, air ketuban yg mnjadi protection kpd bayi tersebut..apabila air ketuban pecah, protection xde..jadi kna bersegera ke hosp untuk doc masuk antibiotic..kna maklumkan pd doc ada gbs supaya doc x trlps pndg n jika ada alergi dgn sesetengh antibiotics pun kna inform..slagi air ketuban x pecah, xde mslh..bersalin macam biasa saja mcm org lain kcuali overdue..n bby akan dipantau dlm tempoh 24 jam slps lahir..kalau x dmm, ok blh balik ibu dan ank..

4y ago

Tq for info