Zincofer

Nak tanya.. ada ibu2 yg makan zincofer x? Bole share cara nk makan ubat ni dgn betul ?.. sbb dah 3 hari makan mesti akan muntah lepas 2 jam mcm tu.. mmg tiap kali makan ubat dgn jus oren.. cuma sblm ni makan obimin je.. tp checkup hari tu nurse suruh makan zincofer pula sbb Hb turun ke 11.8 ?

Zincofer
119 Balas

Bangun je tidur pagi saya akan trus mkn ubat ni dgn air suam je.. Lepas tu saya sambung tidur lg dlm setengah jam mcm tu.. Kalau tak sambung tidur mmg sya akan sakit kepala dan muntah2.. Sya mkn ubat ni dri preggy 2 bulan sampai lh skrg 6 bulan

3y ago

sy buat mcm tu jgak , tpi muntah juga . dh muntah rse hanyir tu lgi la muntah😅 mmg tkleh lgsung zincofer

Saya tak boleh makan zincofer nanti akan muntah , cepat penat , bangun rasa nak pitam lepastu masa checkup saya bagithu doktor dia tukar obimin alhamdulillah okay je makan takde muntah . Awak kena bagithu doktor kalau awak tak boleh makan ubat tu

Saya mula² dulu makan pagi.. Sedawa je mesti rasa loya² sebab ada bau macam ikan... Jadi saya makan pukul 11pm setiap hari dan terus tidur..Alhamdulillah hb pun start cantik bila x skip makan ubat tu.. Yang penting boleh telan dan terus tidur..

mkn sebelum tidur and telan dgn air oren sunquid jgn letak gula ..mcm saya hritu hb saya asyik turun turun last2 saya buat mcmtu jee alhamdulillah hb saya naik balik ..smpai kehrini saya amalkn mkn zincofer sebelum tidur dgn air oren sunquid tnpa gula

4y ago

hiiii nak tanya masa ni ada makan apa2 supplement lain tak? ubat2 lain ke?

alhamdulilah saya makan elok.. hb maintain mgkin dia ikot org jgak kot. saya ikot cara misi bg. kalau ambil sebelum makan, ambil sejam sebelum makan. kalau ambil selepas makan pun sama jgak, ambil sejam selepas makan then rehatlah😊😊😊

saya dua bulan mkn zincofer. mmg tkboleh ngam. kalau tkmuntah, mesti pening. lps tu perut pedih sgt. ckp dgn doc, dia sarankan amek iberet pulak. lps amek iberet... HB naik. Alhamdulillah. kne bli kt farmasi. kk mmg seeiakan zincofer shj

Kalau tak sesuai, pergi balik kpd klinik kesihatan dan boleh tukar ubat. Nanti dorang akan bagi vitamin c, vitamin b, folid acid dan iron. Saya pun tak boleh makan zincofer jugak sbb setiap kali makan mesti muntah.

Nurse ckp lepas mkn ubt blh amik buah-buahan utk hilng rse nk muntah.. sye buat cam tu , alhamdulillah xde muntah... Mggu lepas sye g hodpital dtor ckp dh blh mkn sblm mkn nasi xyh tggu 2 jam lgi... Skrg sye mkn 1 hari 2 biji

Saya makan betul2 masa sebelum nak tidur. Kalau makan lepas tu tak tidur muntah jugak. Tapi alhamdulillah betul2 sebelum tidur makan lepas tu terus baring, tidur 😅😁 terus selamat malam lah,, insyaAllah tak muntah lah

saya makan 2hari jee ubat nii.. 1st day makan,muntah2 n pening. Hari ke2 pon sama ,plus ada pedih ulu hati plak.. masa tu terus teringt kata misi,mkn zincofer ada kesan sebb ubt dia kuat. terus stop makan.. amik obimin semula.

5y ago

Sis ambil obimin semula tu beli di farmasi atau pi jumpe doktor semula?