Saya pregy 19w. Hb sy low 10.7 cm tu. nurse tukar ubt obimin kepada zincofer. Sy makan zincofer sebu perut , muntah. So boleh suggest tak utk

Naik kn hb

8 Balas

Tips naikkan hb.. 1. Boleh cuba tukar Zincofer ke Maltofer(kena beli kat farmasi.. Rasa horlicks). 2. Cara makan zincofer. Makan malam tidak lewat dari 9.30 malam.. Selepas sejam makan malam, makan jambu batu (1/2 biji @ sebiji). Sejam lepas makan jambu batu @ sebelum tdo, makan zincofer. Sy pon xboleh makan zincofer sbb mabuk, muntah. Jadi, sy kan makan at least 2jam sebelum tdo (perut saya kosong). Tapi sebab nak naikkan hb, sy akan makan jambu batu sejam sebelum makan zincofer. Sangat2 membantu, sgt2 menaikkan hb. 😁😁

saya pon hb tak naik mcm2 dah makan, saya skrg tgh cuba makan ubat beli dkt farmasi utk tambah darah, doct bgi namanyee saya just beli, doct kata semua org sesuai makan ubat ni, nama ubat nye maltofer langobin rasenye. dia perisa coklat, ubatnyee kena kunyah, itu utk pil, ade yg cecair jgak. sis boleh cuba. inshaAllah naik hbnyee.

Kte minum nie sis mase Hb low..Hb trus ok,baby pn gebu2🤭..masam skit..bacuh gan air sejuk,xrse sgt..klu wt gan air panas madam hope🤭

Cube try pati delima in Shaa Allah ikhtiar kn

Sye makan sengobion ok... iberet sye muntah2

Makan hati ayam.. ikan bilis and bua buahan.

Sis cuba mkn hati ayam... ☺️

Kena tukar ubat laa kot