Diberhenti kan kerja

Hi mummy. Saya nak tanya ada tak mummy kat sini yg kerja dkt pejabat buruh? Company sruh saya tender resignation sbb performance Tak bgus sedangkan saya dah kerja setahun 5 bln and dah hbis probation period 6 bln last year. Due Saya bln 1 and Saya Bru je dpt news ni td. Terus down sgt2. Sedangkan saya dah struggle kerja x larat pun dtg jgk kerja. Pergi sana sini settle hal staff lain sedangkan saya tgh pregnant. Dia sruh saya bg notice sebulan means last day Saya kerja end of November. Apa patut saya buat ya? Dkt2 nak bersalin nk guna duit ni lah dugaan dtg.

16 Balas

Diberhentikan kerja bukanlah bermakna terputusnya rezeki kita.. jgn risau, lapangkan dada.. Allah Ya Razzaq Allah Maha Pemberi Rezeki.. jika takde rezeki kita di tempat kerja itu, kita usaha di tempat lain pula.. InsyaAllah, Allah tidak akan menganiaya hambaNya.. rezeki kita sudah ditetapkan. Cuma kita tak tau bila, dimana, banyak mana.. itu semua hak Allah, jangan kita pertikaikan.. kita kena yakin pada Allah.. jangan pernah putus asa terhadap Allah, terus berusaha, berdoa.. wallahua'lam.. saya doakan puan kuat, tabah,.....

Hi, sy bkn bekerja dipejabat buruh.. Sy ex hr, skrg tgh pregnant bercuti dulu dr kerja.. Sy cadangkan awk jgn tender surat resign, company tak boleh suka2 paksa awk tender surat resign.. Itu dah jd salah diorg.. Kalau diorg nak pecat or terminate awk, biar diorg yg buat surat dulu.. Tanpa sbb2 yg munasabah, awk boleh report dkt pejabat buruh dan minta diorg ganti rugi.. Kalau awk bg surat resign dulu, nanti kalau nak report susah sbb diorg boleh ckp awk yg resign dgn sendiri..

5y ago

Iya betul...company nak lepas tangan Dan Tak nak tanggung gaji dalam tempoh bersalin

Banyak peringkat juga sebelum company nak terminate dan ckp kita low performance.. sy tak ingat sangat..tp boleh google.. company kena keluarkan surat tunjuk sebab dlu, then kita reply then kena ada sesi kaunseling dlu.. kalau dia buat tak ikut step boleh saman semula syarikat tu.. nampak macam company ni taknak bayar gaji time cuti bersalin ja dan takut nak ambil org baru sbb kena bayar lebih.. hmm.. jgn takut ya puan..kita ada hak.. pergi pejabat buruh buat aduan.. ni kira ugut ni...

5y ago

Boleh saman syarikat utk saman malu dan ganti rugi kecederaan mental.. proses dia memang susah..tapi selagi company tu ada duit.. dan kita menang,InsyaAllah company tu memang akan kena bayar balik..saman company takpe, saman orang takut org tu takde duit..hehe.. tp dlm bab saman org ni boleh la nak saman HR dgn CEO skali.. kasi dia bankrup.. buat lagi naya kat org..huhu..

Klu cmpny suh tender resignation, sis jgn tender.. Tunggu sampai dia buang.. Klu sis tender tu, labour law x blh buat ape.. Sbb tu pilihan sis.. Klu diberhentikan majikan atas alasan bad performance, sis jgn risau.. Nnti majikan bayar brp bln gnti notis.. Surat yg majikan bg tu sis smpan, dlm masa sblm 30 hari dari tarikh diberhentikan kena report dkt labour law.

Jgn kuar Surat resign.baca balik contract awak.company xleh buang staff yang pregnant.kalau buang jugak kita boleh adukan dekat Jabatan tenaga buruh.sebab tu company sruh awak resign sebab nanti kalau awak adu dekat Jabatan tenaga buruh diorng Ada bukti awak berhenti secara rela bukan dari arahan diorng.

Jgn kluarkan resign letter.. Klu company xsuka bia dy trminate.. Time tu bru prgi pjabat buruh.. Company xblh ssuka hati buang pkrja sbb pregnant.. Better photostat siap2 punchkad or apa2 bukti yg mnunjukan awk komited ngn keje awk skrg.. Nti sng nk urus kes kt pjbat buruh..

Bukan majikan yang beri rezeki awk. Dia hanya org tengah sahaja. Yakin pada yang memberi rezeki. Istikharah tuk cari jalan penyelesaian yang terbaik. Semoga di permudahkan urusan. Dalam hal ni, tolong bertindak dengan bijak, kawal emosi insyaa Allah all will be well..

Sy pn sme.. Due bln 12..da ckp last keje smpai ujung bln 11..bln 12 da sarat.. Nk rehat tggu bersalin.. Tp dia minx sy buat surat resign.. Lpas pantang nk keje balik.. Kje lah.. Means?.. Mgkn xnk byr cuti bergaji kot.. Nmpk permainan nye di situ..

Biar dorang bg surt terminate. T dorang bg pampasan ekot bpa lama sis kja. Ada pengiraan nya.. Mcm mjikan sya dulu. Bg ekot dia. Last2 sya bukak law sekian2 bgtau kt dia. Ingt x tau law ke.. Baru dia buat yg betul2.. Sis boleh tengok akta buruh.

5y ago

Kalau sis sendiri resign x dpt apa.. At least duit pampasan ada tuk bby nnti. Insa'Allah

Jgn bg tender letter tu.. Slagi awk xbg, diorg xblh wat ape2, cpat2 wat report kt pejabat buruh & viral kan dlm social media.. Biadap gak eh comoany awk ni. Awk blh saman taw sbb awk preggy diorg wat cmni