Diberhenti kan kerja

Hi mummy. Saya nak tanya ada tak mummy kat sini yg kerja dkt pejabat buruh? Company sruh saya tender resignation sbb performance Tak bgus sedangkan saya dah kerja setahun 5 bln and dah hbis probation period 6 bln last year. Due Saya bln 1 and Saya Bru je dpt news ni td. Terus down sgt2. Sedangkan saya dah struggle kerja x larat pun dtg jgk kerja. Pergi sana sini settle hal staff lain sedangkan saya tgh pregnant. Dia sruh saya bg notice sebulan means last day Saya kerja end of November. Apa patut saya buat ya? Dkt2 nak bersalin nk guna duit ni lah dugaan dtg.

16 Balas

Kalau dia tak nak khidmat kita dah, dia la pecat. Kenapa pulak nak suruh kita hantar surat resign. Nampak sgt dia nak lepas tangan. Tak nak nampak salah dia. Nak nampak kononnya awak yg nak resign. Jgn hantar surat resign.

5y ago

Haa...offer letter kena simpan.senang nanti jika berlaku apa2

Xpe la sis dugaan..mna tau bila baby keluar nt sis dpt kerja lbh baikxpun ad hikmah lain sis dpt jaga baby sndiri..

Bwt simpanan lh sis tu kegunaan bersalin nnti... Nnti lepas abis pantang bru kerja balik

Cuba awk call buat pertanyaan or aduan dkt gambar sy bg tu.. Hrp2 membantu.

Mne bole cmtu.. Cmpny awk tu mcm nk pekena staff jek.. Awk jgn tender surat resign tu dulu, p pjbt buruh n mtk pndapat dorang.. Stau sy cmpny xley suke2 buang pkerja kalo pkerja xde uat mslh, so cara bos awk sruh tender surat resign ni, dia cm nk lepas tgn n uat cm awk yg nk resign,..

5y ago

Haa...jgn resign pergi JTK.awak pregnant tu kelebihan awak.saya quit sebab Saya dah dapat pampasan.so gi settle dengan JTK dulu

Sy ada pengalaman macam ni. Sebelum sy pregnant okay je. Tp bila sy dpt tau pregnant dan inform bos, 2 minggu lepas tu bos terus panggil sy cakap nk tukarkan jawatan sy dr permanent kepada part timer, berkuatkuasa bulan seterusnya. Waktu tu dah tgh bulan. Means sy ada 15hari utk fikir nk teruskan atau taknak. Waktu tu sy dlm probation utk jd permanent. Tinggal lg sebulan utk tetap jawatan. Sy tau, bos buat mcm tu sbb nanti taknak bayar gaji saya waktu cuti bersalin. Tambahan pulak, dia ad ambil budak praktikal tanpa elaun (tp maybe dia akan bg jugak RM300 sbb ada aduan) So baik dia perah budak tu buat kerja saya kn, drpd bayar saya. Dia cakap alasannya company struggle. Tp tak lama lepas tu dia ada buka peluang utk internship. So sy dah nmpk permainan dia. Dia nak budak2 intern je. Supaya dia x pyh byr gaji mahal. Dalam bulan tu jugak dia cakap kat saya, bulan depan bila dah jd part timer, gaji sy dibayar hari. Sy x pyh dtg kerja. Hari dia nk pakai sy je, baru dia akan contact. Senang nya dia buat pekerja mcm tu. Sy tau, dia akan contact bila ada buat event je. Tp sy dah bincang dgn fmly, suami pun setuju, tak payah kerja la. Company sama bangsa tp menindas. Sy tak halalkan duit2 claim sy yang dia x bayar. Sampai ke hari ni, sy masih cari kerja lain utk tampung belanja nak bersalin.

5y ago

mmg sdih kan..sy sama lh dh kj 7 tahun.. tp smpai ms bos kata kena tuka dpmnt..mmg stres ms tu,sbb dpment yg baru mmg kj ltih yg amat.. kj dh lama tp xdi hrgaii.. sy dh resign sbb stres dn skit ati dgn bos kat kj.. last² th prgnt..slps 3 thn ank mngal..rzki lain Allah htr.. mmg btul,apa yg jd ada hikmh..kita blh trima..tp kesal dgn sikap manusia ni..