Sex + penat + hilang nafsu

Mommy semua, nak tanya, lelaki memang kuat nafsu sangat ke? Seminggu berapa kali suami akan mintak ? Saya ni preggy anak kedua,jdinya saya kdg cepat letih sampai kdg nk layan suami pun tkde mood. Penat 1 hal, ngntuk pun satu hal. Bila bab sexx suami mmg akan moody terus, nnti dia salahkan kita. Ye sy mmg kurang bernfsu sejak lahir anak pertme haritu, mgkin sbb saya letih sgt2, semua kerja rumah saya buat, jaga anak semua tu. Boleh bg kata2 semngat. #ingintahu bila bersuara sy jgk disalahkn 😭 sy penat

25 Balas

tak semua suami macam tu sis. saya sekarang mengandung dah 6 bulan. baru 2 kali je suami mintak. bila perut semakin membesar ni,suami cakap kesian nak mintak. tak sampai hati, tengok perut dah besar. saya mintak pun suami tak nak bagi. dia yg lari kan diri 😂. ape² pun sis bincanglah dgn suami ye. bagi tau suami baik² ape yg sis rasa. awak rasa tak selesa ke,sakit ke,penat ke.. slow talk, Insyaallah suami mesti boleh faham.. kadang sbb penat tu yg buat kita tak bernafsu. lelaki pun macam tu jugak. kalau dia penat,dia tak ingat benda tu. baik dia rehat dan tdor. lagi satu,mungkin juga faktor umur. macam suami saya umur dah dekat 40 tahun ni,dia dah slow siket. astu,sejak amik booster suami cakap cepat penat,jadi nak main pun memang rasa malas 🤭. bincang dgn suami elok² okey,org lelaki kalau dia cakap nak tapi tak dapat,muncung dia boleh sangkut hanger baju 😂. sabar ye. kalau awak mengandung baru trimester pertama,elakkan dulu lah berhubungan intim. kalau nak buat jugak pun kena slow². masa ni memang rasa tak selesa. nanti dah masuk trimester ke dua dan ke tiga,haaa..tu dah okey. nak mintak setiap hari pun boleh dah..

Saya rasa puan tak bernafsu sebab penat dan bosan dengan sikap suami yang tak membantu. Just make it clear. Dalam rumah tangga perlu berterus-terang. Kalau perlu gaduh sekalipun, yes. Why not. Kita bukan robot. Tegaskan condition puan dan rumah tangga tidak berdiri hanya denga seorang. Ia adalah tanggungjawab bersama. Apatah lagi bila dah ada anak. Rutin perlu dibahagi2 tanpa mengira isteri tu full time suri rumah atau tidak. Isteri bertugas di rumah. Suami di tempat kerja. Dua2 tak berehat jadi bila suami dah berada di rumah, ambil juga tugas isteri yang masih belum selesai sampai ke malam. Bila ada toleransi barulah kasih sayang tu subur. Jika tidak, kita akan rasa tak adil dan saling menyalahkan. Rumah tangga bukan hanya soal untuk sex.

slow talk dgn suami sis.. bgtau die ape yg sis rse skang ni.. luahkn segalanya.. mmg penat uruskn segalanya sorg dri.. mgkin ble sis luahkan kat die, die akan fhm n mntk die tlg bnde yg sng² jer dlu, laki ni kte kne bgtau ape yg kte nk sbb dowg xkn fhm body langguange n bhsa pmpn yg kdg² bg hint jer.. kne ckp direct trs.. klu die xfhm jgk xtau lah nk ckp cmne, dlm rumah tgga ni kne ade give n take.. surirumah ni mmg penat, tmbh² klu de anak kecik nk plak isteri bekerja mmg penat sgt² ler.. dh penah merasa sumer tu, cr mse yg sesuai bincang elok² ngan suami ttg mslh sis yer.. klu nk sis fhm die, die pn kne lah fhm sis jgk.. bkn sblh pihak jer nk kne memahami..

2y ago

betul tu..communication is the key..

Situasi kita sama.. penat ngantuk kadang kena marah sbb tido awl dn tk layan permintaan suami. Tp sy risau dosa, so lepas slow talk dgn dia dia ckp dia redho sy tk dpt layan dia cuma dia emo sedih kena reject selalu. Pdhl sy bg je hint hari2 y sy penat nak tido awl. Lama2 tu sy kesian kt dia sbb yela nafsu lelaki ni lain kan, elok la dia minta kat isteri jgn minta tempat lain. Then dh masuk trimester kedua sy slow2 cuba bg masa layan suami seminggu sekali jadi la. Tapi suami sy ad la juga tlg sikit2 buat kerja rumah dan jaga anak first kami, so sy tk penat sorg2. Dan sy pun mmg tkde nafsu jugak, tp sy cuba2 dtg kan nafsu tu, minta suami beli lingerie baru ke, layan kita dlu la kiranya huhu

I feel u sis. Bkn kita x berbincang, x luahkn, xkomunikasi. Makin dibincgkn makin diluahkn kdg2 ok, tp bila dtg mood yg mcm2 tu tup2 duk main ugut, sbb sex ni la tjdnya isu cerai berai. Bnyk kli nk pg mahkamah psal ni, duk main ugut2. Yg sakit hti, bila dh dapat, smua yg kita pesan dh xingt. Sbb prnh deal dgn dy, kna sama2 tgk ank, urus ank, time masak dy kna jga ank. Tp mmg xmembantu langsung. Ank nangis bg kita smula, stress sgt. Bab sex kemain, dh bgthu dy klau bdan penat mcm mna nk layan dy. Klau dy membantu sikit pun, dy xyah mintak kita yg akn terharu dgn layanan dy kat ank, kita sndiri yg akn mintak. Ni mna maunyaaa, ank pun xterurus nk urus mkn urus rmh lg sorg2

Semua suami begitu.Sehingga umur 50an..Sabar je.Layan kan aja.Suami.Syurga di telapak kaki suami.Tapi boleh berbincang.Tapi kalau suami marah better tak yah.Preggy kan.Sebab takut ada sesetengah suami cepat naik tangan kaki.Sia2 je.Sentiasa berdoa Allah lembutkan hati suami sis .Semua surirumah penat.Ganjaran Allah bagi banyak kepada isteri.Buat kerana Allah.Buat kerana ibadah.Redha.Takkan rasa penat.Percaya lah.Janji Allah itu pasti😀👍🏻..Ok..Tak moh stress.Happy2 jew😀👍🏻.Dengar muzik ke.Baca Al-Quran.Hati tenang😀👍🏻.Ok

Mmg sewaktu mengandung setengah wanita tkn terasa nak bersama sbb x cukup rehat dan badan tak rasa selesa☺️ tp ada suami yg blh kawal dan ada yg sukar malah sukar nak pahami. Cabaran betul..bygkan kalau dah menupause nanti bg wanita , how suami nak memahami. Duk berbincang elok elok. N sis pun mknlah jamu selepas dah beranak nanti jaga dalaman..utk menjaga keletihan dan kekuatan bernafsu melayan keinginan suami dan banyak berdoa. Wanita cepat tua dan cepat letih kerana kerja tak henti kalau dirumah.

Dlm Islam, tugas isteri hanyalah taat pd suami dan melahirkan anak. Lain2 tugas adalah tugas suami. Tapi apa yg terjadi sekarang adalah semua tugasan rumah dan menjaga anak di letak kan di bahu isteri seorang. Lelaki mmg tahu, tapi tiada rasa tanggungjawab sepenuhnya ttg ini. Sis, senjata utama kita hanyalah berdoa pd Allah. Doa dan adukan semua pdNYA. Moga Allah beri petunjuk dan permudahkan segala urusan kehidupan Sis sekeluarga. InsyaAllah. Amin Ya Mujib.

mcm sy masa 1st dgn 2nd trmster tu slalu brsama. ni dah 3rd. sminggu skali dua je. sbb dah start skit celah kangkang,kepala budak dah turun, dgn rasa penatnya , trik nafas susah. dgn skit kepala sbb sy jenis xboleh nk telan ubat kapsul.sy stress. tp Alhamdulillah suami faham. kadang ada juga minta dan kadang serba salah sbb ksian sy sakit2 . tp sy tetap bg la. sminggu skali . ksian pulak kt dia.

sya sebelum pregnant kerap sex bersama suami🤭selagi tak maii period selagi tu bersama..layan je nafsu suami😅11 tahun takda anak,tu je keja🤣🤣ingat mandul dh sya..last² pregnant tanpa disangka²😍bila dah pregnant suami tak sentuh langsung..dia takut nak sex🤭bila ajak tak mau🤣🤣dia elak sungguh²..alhamdulillah suami memahami sgt² 11 tahun tu layan dia je..