ubat punya pasal..

hi mommy2.. sy pregnant 32 minggu.. sy mmg jenis susah nk telan ubat.. demam biasa pun mmg x mkn ubat tggu sembuh sendiri,apatah lg ubat yg doc bg utk ibu2 pregnant sy mmg x dpt mkn, dr start awal bln pregnany, sy mmg ada jgk paksa mkn smua ubat yg d bagi tp lepastu mmg sy loya dan muntah.. so sy mkn kdg2 je.. sampai la skrg sy dah 32 mggu still x dpt mkn ubat tu, asal mkn je pening semacam rasa mcm x dpt nak angkat badan.. tp dlm masa yg sama hb sy low tp ubat tambah darah tu dah 3 kali doc tukar sy still x dpt mkn ubat tu.. doc ckp sblm tdo senang mkn jd x rasa pening atau apapa,tp mmg sy x dpt mkn dah try mkn sblm tdo pn lg seksa x dpt tdo kepala pening nak pecah.. dah mkn makanan bt tambah drh tp still jg mcm tu.. ape patut sy mkn selain mkn ubat utk naik kn hb sy ?

16 Balas

Mcm sy la.. Mmg sejenis xboleh makan ubat. Bukan xcuba tp bile masuk je ubat tu terus nk muntah kdg2 tu air habis 1 cawan sampai tumpah2 kt baju tp ubt tu xdpt gak nak telan last2 buang. Panadol pon dri kecik ayah sy lumat2kan jdi serbuk 😂 kdg2 sy ckap je da makan ubat tp sy buang 😅 somi pon pelik apasal da makan ubt demam xreda2 jugak..😂 Tp bile start prgnant sy kuatkan diri sy makan ubat pastu minum air guna botol. Mmg sangat payah mulenya.. Smpai berair2 mata.. Tp bile Minum gune botol senang telan ubt. Lpstu sy mkn gula2 😂sampai la skrg anak nk masuk 3 pon makan ubt pastu makan gule2 la makan buah la.. Bgi xnak muntah punya pasal😂awak cuba la k.. Slow2 tarik nafas.. Insyallah ok.. Makan ubat dgn air buah ke ape.. Sbb ubat tu la byk bantu untuk naikkan hb kalau makan hati ayam ke buah ke mmg pelahan je naiknye..

Try lh jus mamariam sis.. Jus mamariam mampu menyelesaikan pelbagai masalah umum yg dihadapi oleh para ibu hamil.. 🤩 Antara kelebihan jus mamariam adalah: 🌸 Meningkat dan menstabilkan hb ibu pada tahap normal 🌸 Menguatkan tulang para ibu untuk kekal sihat dan bertenaga 🌸 Mengelakkan kencing ibu menjadi kotor 🌸 Membantu proses perkembangan IQ bayi 🌸 Membantu mencegah sembelit 🌸 Mencegah "GBS" ketika hamil 🌸 Menguatkan ibu dan bayi 🌸 Mencerahkan kulit ibu dan bayi 🌸 Menambahkan susu ibu 🌸 Mengatasi masalah pening dan mual ibu

Cover dgn mknn tinggi zat besi(daging/sardin/kerang/ht ayam/ikan bilis/bayam/ pengaga)n tinggi vit c( belimbing/betik/jambu batu) kena makan hr2... Kalau masih low jugak sel darah merah kena amik darah tgk serum ferritin n if storage tu rendah jugak...doctor akn bantu masuk ubat melalui vena...(iv cosmofer)

5y ago

Ni setuju.. Msa awal2 preggy dlu sy mkn ikan je ngan sayur.. Msa tu x mkn acid folic lg.. Dah start bklinik, then baru mkn obimin.. Tu pn mslh jg sb xdpt consume sgt sb pening dan bdn jd berangin.. So tukar cara makan obimin tu sblm tdo, or minum ngan oren, alhamdulillah dh dpt dh.. Walaupun geli😂

Try makan Iberet folic 500 beli kat farmasi. Saya pun jenis tak lalu. Ubat zinfoger pun tak lalu jugak yang warna merah tu sebab rasa sakit kepala melayang bila makan. Makan Iberet folic tu alhamdulillah. Hb maintain

Hi sy pon ada pengalaman yg sama. Hb 7.3 je. Dah try mcm2 ubat. Tp sama. Still muntah pening loya n hb xnaik2. Specialist suggest masuk zink sec injection. Alhamdulillah berjaya naikkan 11.7 n skrg dh slmt bersalin.

Try maltofer syrup. . Sy pn mnm maltofer tp tablet pya,nurse ckp knp mkn tu rugi buang duit. .🤣 sy tahan aje dgn harga ny,sbb ubt tu aje naikkn sikit hb sy. . .hrp2 ada naik lglh minggu ni. .

4y ago

Sy pon maltofer je bleh mkn.. Tpi srill hb low.. Kna mkn 3bji sehari..

Makan banyak bayam merah, setiap hari makan. Andai duduk di Kelantan, cari pucuk midin, selalu orang campur dengan bubur lambuk. Minum horlic pun okay. Cuba ya ..

Boleh try obimin... sbb dia xder bau busuk or something like that.. kena kuatkan smgt sis.. utk sis dan anak2. Moga Allah permudahkan sis

Maltofer pun tak boleh jugak ke? Kunyah je. Tanya doktor blh tukar ke maltofer tak. Saya jarang makan ubat tp hb still tinggi 12.1

Sis..try vco nnt hb akan naik..atau minum susu lazz..sbb dgn sy menjadi bila mkn dua ni