Bersalin awal atau lewat

Hi mommy's... Bole sya tahu. Mommy pregnant pertama kali. Bersalin paling awal berape minggu? Sya skrg dh 32 minggu. Boleh share pengalamam mommy.. sya agak nervous lak sejak masuk trimester ke 3 ni. #ingintahu #firstbaby #firstmom

22 Balas

Saya anak Firstt 35w2D. Bersalin normal. Bunyi pop kuat dalam perut waktu tido pkul 4 pagi. Ingt baby tendang kuat. Pagi pkul 7 spender asyik basah ingt terkencing. Ari2 sakit waktu nak bangun dr katil n jln. Buat sarapan mcm biasa. Lagi skli spender basah, ingt terkuncil Sbb kadang nk terkencing dia kluar je. Tapi pakej nk yak2 skli. Yak ada kluar, tapi kerap ulang alik toilet Sbb perut sakit. Tapi yak2 da xda. Kencing je manjang. Vc mak ckp lmbt lagi. Pkai PAd. Ulang alik toilet smpai pukul 10, tgk air kencing bertukar pink. Terus call husband g hospital. 11 sampai check bukaan da 4cm, pukul 12tghri selamat da kluar baby boy. Tapi baby kne tahan scn 3hari. Doc nk pantau darah

2y ago

Awak pantau contraction awak je. Rasa tu mula akan start mcm sakit perut segugut. Makin lama makin kuat. Perut akan sakit membawa ke pinggang belakang. Ari pun akan sakit. Time tu nak duduk ke baring ke mmg xselesa langsung.

siap sedia ja awak. boleh pack barang2 hospital siap2🥰. doa awak bersalin masa baby dh matang okay. 1st baby - baby lahir 38weeks 2day. sehari sebelom bersalin turun tanda lendir darah around 6.30pm mcm tu. nasib baik mmg dh balik kerja. then terus pergi hospital bila doctor buat ctg dgn check bukaan belom ada lagi. doctor bagi balik. sbb mmg xrasa sakit pape lg cuma doctor pesan minta pantau. incase rasa sakit terus ke hospital balik. Esok pagi around pukul 10am tu baru start rasa sakit dan terus ke hospital doctor check dh 4cm. around 4stgah pm mcm tu baby lahir. hampir ceaser, rezeki dpt normal dlm bilik operate

2y ago

aamiinn..terima kasih sis🧡 begitu jgk dgn awk nt.

saya anak 1st 39weeks 4day. kerap mengeras. takda rasa sakit. pegi hosp bukaan bru 1cm, tp kena tahan sbb baby kurang gerak. hari ke 3 patut kne induce. tp contraction da dtg. pkl 9 msuk LB 4cm. pkl 1.30 bby lahir. ank 2nd 38 weeks. mmg dah ada contraction bru pegi hosp. mse doc pecahkan ketuban 4cm tu tgk baby dah berak. trus kena emergency czer. kne sentiasa pantau pergerakan baby ye.

2y ago

baik la sis.. insya allah.. terima kasih penerangan nya. semoga dpt membantu sy utk ank pertama ni.

hmm saya first preggy and first baby...saya sepatut due ogos (15/8) tapi lahir july (28/7)....lahirkan masa 37 weeks 5 days...hehe..mommy bersiap siap aje...tunggu hari .moga moga semuanya selamat ya.

2y ago

ye sis.. sya pon siap2 je ni. ialah tambah sy risau. sy bekerja. takut terkena dkt tmpt kerja.

sedia ja sis. ada yg bersalin awal iaitu pramatang. kalau 37w ke atas dah matang bayi dlm kandungan. alert setiap perubahan tubuh dan discharge keluar dr vagina

2y ago

betul sis. tp alert sebarang kemungkinan. banyak kes sekarang baby lahir pramatang. kalau sy anak pertama 39w++,anak kedua ngam 38w. yg ke 3 belum tahu lg. yg penting sis sudah sedia awal😊😊

Sy 36w6d tak cukup sehari. 😅 Air ketuban leaking warna hijau (baby dah berak dlm perut) terus ke LR, nurse pecahkan ketuban then induce last2 buka 7cm je. Emergency czer la jawabnya. ☺️

2y ago

sy ada anxiety..blm jd pape lg sy dh fikir jauh kehadapan😂😂 doc yg dduk sebelah kita msa czer tu jenuh tenang kn sy😂😂😂😂😂

saya bersalin thun 2016 masa kandungan 39minggu 5hari..😅 kandungan kdua pulak 38minggu6hari..cpt sikit lah..skrg ni xthu lah kluanya bila..😅 semoga dipermudhkan sglanya..Aminnn

ank pertama sy lahir 40weeks tu pun paksa 😅 kalau tak taknak keluar pun 😅 ni anak kedua tak tahu la berapa weeks nk keluar skrg dah 35weeks 😅 risau semua ada ni 😅

2y ago

tu la kekadang risau tak tahu macam mana rasa 😅 pdhl dah merasa 3tahun lepas tu 😅

Sye pulak 33weeks 4 day tapii blom ada tanda ap² tapii kemarin Sye mandi ada Linder putih keluar x juga bnyk sikit jer Ank no2 🤰🏻😁

sy 37w5h dah bersalin tu pun sebab air ketuban leaking,tak de tanda2 sakit pun..masuk LB baby dah berak dlam perut terus Emergency Ceaser.