Alahan Anda Alami Semasa Hamil

Hello Mommies! Ibu-ibu yang tengah hamil, ada alami alahan? ?Haa, alahan apa tu? Buat yang pernah hamil sebelum ni pun mesti ada yang alami juga kan!? Jom lah kongsikan dengan kami dan pengguna lain alahan yang anda alami sewaktu hamil. Kongsi di ruangan komen, ya!

Alahan Anda Alami Semasa Hamil
252 Balas

Ank 1st 2nd dan 4th ni alahan teruk. Ank 3rd je tak alahan. Alahan teruk mcm mana pun, lps ni tak serik nk pregnant lagi 😅😏😷🙄 Harini masuk 7minggu. Stress ank2 trbengkalai abis semua. Rumah apatahlagi. Ank yg 2thn setengah tu nanges je mesti sy rs mual muntah. Mcm xde kaitan tp tu kenyataannya. Bau tumis2, myk wangi, bau tanak nasi, bau perfume apa2, bau busuk taik baby, bau sabun basuh baju sekeluarga, bau softener baju, semua makanan2 berminyak tengok pun xlalu apatahlagi nak makan, muka lelaki2 d luar sana semua aku rs nk muntah, minuman berususu uwekkkkk muntah terus, bau mulut ank2 pagi2 xgosok gigi uwekkkk... Byk lg. Kang tulis mmg tak habisssss..... Percayalah slps brsalin y ke4 ni xde pun serik lg nk pregnant lg. Walaupun skrg malam susah nk tidur, sblm tidur kena kunyah ais utk atasi pahit lidah,, leh nk telan air liur, telan je terus rs pahitt mcm telan ubat uwekkk terus...

Sy plak dr awl kandungan smpai bulan ke 5 kandungan alahan yg non stop. Pg, ptg, mlm x menentu nk muntah je. Dlm toilet msuk je muntah air. Skit btul perut sbb menolak muntah air dn angin dr perut. Smpai berdarah sbb mybe muntah air smpai tekak luka. Bau peti ais, nasi yg ditanak, tumis2 mskan semua xleh bau. Jd pemalas nk bring tdo je.nsb baik suami memahami.bulan ramadhan terus hancur puasa.2 hri je dpt lps puasa. Yg lain2 asyik muntah.skrg dh msuk 6bulan bru ok sket muntah ade2 time je. Hrp2 terus ok smpai ke bersalin. Cuma kaki je dh start bengkak. Alahai demi seorg anak yg dikandung,mama sanggup jelah redah semua tu. Dh besar jgn melawan mama ye😅

Mula2 mngandung dlu sy lun mcm tu jugak alahan teruk..lg2 dngn bau kari, msak blemak2..n bau mknan laut...smpai skrg x leh hidu bau mkanan laut trutama kerang n ketam ..pdhal sblm pregnat suka sngt seafood..since pregnant ne mmng x boleh hidu bau dia muntah kdang2...law ada mkanan yg x ngam ngan tekak mmng muntah lh..tp x steruk mcm mula2 dlu... Sy amal kn petua dri arwah nenek sy dlu...yakni mkan ikan yg dlm mulut ikan. Kdang2 kita beli ikan..msa nk sianng tu ada ikan kecik kt mulut ikan tu..ambik ikan yg kecik tu basuh brsih2 goreng baca salawat 3x ..n mkan.ikan td

Anak no1 alahan teruk smpai lembik makan ke minum ke mesti muntah balik, sampai dekat due pon alahan ade lgi.. Anak no2 xde alahan lngsung Anak no 3 alahan sekejap je bby miscarriaged Anak no4 xada alahan tp bby miscarriaged jgk sbb ada masalah dalaman yg lambat detect, dah 2x miscarriaged bru tau ada masalah kesihatan Now preggy bby no5 bru 9week (alhamdulillah masalah kesihatan sebelum ni dah xada) Pening + nak muntah Xboleh masak, xboleh tgok makanan mentah mcm ayam, ikan, dll.. Perut xboleh kosong, bile start kosong terus xblh makan lngsung..

Alahan saya tolak makanan, jadi tak suka pada makanan sebab tiba2 rasa mcm geli, saya lemah sgt kalini, bila berdiri rasa nak jatuh, tak boleh berdiri sekejap, kena banyak bed rest, plus saya bru je misscarriage first pregnancy twins bulan 3 haritu, sekarang ni second pregnancy, doakan kandungan saya sentiasa sihat, saya tetap cuba makan juga walaupun tahu akan muntah balik😭and plus saya mmg ada ekzema, so alahan gatal2 pun dah berjinak sekarang, doakan saya kuat🤲🏻

9bulan alahan. Tak boleh kerja. Berat turun 13kg since booking sampai before delivered. 1st & 2nd trimester siap kena drip air lagi. Tak boleh mkn benda lain selain laksa & tomyam. Ubat muntah Veloxin wajib ambil 2x sehari. Masuk hujung 2nd trimester dah boleh makan makanan lain, Alhamdulillah.. berat statics time ni sbb makan tp masih muntah².. Mmg dasyat sgt alahan saya.. tp Allah permudahkan urusan bersalin. Sakit kejap je. Alhamdulillah.. rezeki masing²..

Shower cream biasa guna tak boleh nk guna dah sebab x boleh bau yg tu. Siang² berselera sangat. Bila malam selera ke laut. Makan buah² mcm tu je. Bau ikan bakar pun boleh jd x menyenangkan. Perut angin. Bau deodoran yg suami biasa guna pun jd x menyenangkan jugak 😅. Serba tak kena jadinya. Baru 8 weeks. Harap semua ok² je dan selamat sampai ke bersalin nanti utk saya dan semua yg sedang pregnant sekarang ni 😊

Masa anak 1st start 6 weeks smpai 4 bln mmg morning sickness.. X boleh bau2 bawang... Berus gigi pun muntah.. Bau minyak wangi muntah.. Bau husband muntah.. Pokoknya semua la.. Sengsara bah.. Mkn ja muntah.. Sampai tahap minum air kosong seja pun muntah.. Tp alhamdulillah anak sehat walafiat.. Semoga yg 2nd pun sama and mudahan dipermudahkan urusan bersalin berpantang dan menjaga anak2 and husband smpai bila2.. Aminnnn

mual,loya.pening kdg dh rasa mcm kne migrain...smpai xleh nak angkat kepala..perut memulas,kembung kaw2..nasi xlepas nak mkn..masuk mulut,terus muntah..skrg dkt rumah dh xpkai apa2 pewangi..ya Allah,rasa busuk gila bila thidu..nak pegi kerja,pkai perfume..wajib tahan nafas n pkai dpn kipas..🤣🤣🤣 pkai perfume buay syarat je...

muntah2,naik kereta muntah,makan ape je muntah kecuali buah n sayur je,bau pelik2 terutama asap pun muntah,bau nasi muntah,mkan nasi muntah,minum milo muntah,banyak lah saya alah,,,sampai berat turun mendadak...smpai lah ke 17minggu 4hari baru ok sikit,boleh makan dh sikit2,boleh naik kete,tapi xboleh lelama...hahahaha

4y ago

betul tu betul...