Alahan Anda Lalui Sewaktu Hamil

Hello Mommies! Ibu-ibu yang sedang hamil, ada alami alahan? Haa, alahan apa tu? 🤢😷Buat yang pernah hamil sebelum ni pun mesti ada yang alami juga kan! Jom lah kongsikan dengan kami dan pengguna lain alahan yang anda alami sewaktu hamil. Kongsi di ruangan komen, ya!

Alahan Anda Lalui Sewaktu Hamil
164 Balas

5/6 bulan alahan sya teruk... Mkn nasi sekali dlm sehari jer.. Tu pun termuntah balik... Mkn apa pun muntah... Kecuali ubi/keledek rebus.. Dan byk mkn buah buahan di awal pregnant.. Goreng2 reject...klu tercium bau bawang terus pening... Yang bikin kecian suami pun ikut alahan.. Mengurus terus.. Asal p klinik Nurse bising²...sbb kandungan kece.. Kena counseling permakanan lagi... Apapun baby sihat walafiat juga...Berat 3.20kg juga.. Walapun lahir 34weeks.. Pengalaman mengajar sya untuk lebih sihat.

Sye ank petama xda ape² alahan.. ank kedua.. demam² pastu muntah pagi².. smpai 5 bulan.. n anak yg ke 3 ni.. 2 bulan dpur x brasap.. sbb xblh bau tumisan.. masuk dpur pun xblh loya gile tkak.. msuk 3 bulan tgok gbar or vdeo masakan dlam phone pun blh muntah.. pdahal dulu suke aje tgok gbar n vdeo masakan.. skrg dah nak masuk 5bulan.. mkn apa² je.. msti pning kpla.. gan loya tekak..

Sy da masuk bulan ke 8 preggy..alahan masih ad..xbleh siang ikan..xbleh bau sabun mandi..xbleh bau org menggoreng ikan kecuali kita sendir yg grg..xbleh bau asap rokok..tu pun da bnyak berkurang..sebelum ni lembik tiap kali masuk blik air mesti muntah..haha..1st baby..n doakan semoga semua yg kita hadapi sekarang dipermudahkan sampai zuriat ini dilahirkan..semoga selamat semuanya..amin..

Pening, morning sickness tak kira siang malam, alahan bau sampai amik keputusan berenti kerja, naik train je kena berenti mmna station muntah, sama juga naik motor/kereta. Allahuakhbar! But rn Alhamdulillah masuk 2nd trimester ok dah smua boleh masak dah, cuma ada bau bau yg buat mual je.😇🤲🏻 doakan saya dan baby sihat selalu mommies-2 smua. Dan berbalik pada anda dan baby anda smua juga.

3y ago

Alhamdulillah 22weeks

Anak first alahan sampai 5 bulan..skarg ank second.. alahan masih ada sampai skrg (32weeks) tp makin kurang..alahan pregnant second ni kuat sgt sampai kn drip 14 botol.. dan admit ward..yg sulung just muntah pg skali je..x leh bau masakan dan makanan yg dibungkus..yg ni,dia punya alahan smpi bau sabun,perfume dan badan suami pun x leh..makanan lglah x leh bau..mencabar sgh..

Masa anak prtama sy x de alahan sgt. Mkn semua ok. Tp x leh msak lgsg. X leh bau org msak. Nasib baik duduk dgn mak. Tp bila dia masak, sy duduk dlm bilik. Ank kdua ni ada mual muntah, sebu masuk angin.. Tp stiap ptg je.. Pg relax je. X boleh bau badan suami. Sakit kepala. Alhamdulillah masak ok lg. Selera ada. Pulak time pkp sblm ni, jimat la sikit dpt masak. Hehe

bnyk alahan hari muntah pagi mlam, tak bole makan nasi dah berapa minggu tak makan nasi ni risau , dan makan supayam pun tak lalu.. takbole hidu nasi baru masak. masak tumisan, minyakwangi , pening tak bole bincang.. cuma suka makan buah2 jak, dan minum susu.. tapi still risau.. sampai bila mcm ni , 😓😭 #pregnantAnakfirst

Anak pertama rasa seperti biase sbb tak ade alahan. Sekali masok no dua.. banyak alahan.. Masak boleh nk makan masakkan sendiri plak muntah balik. Pening kepala, Rasa nak pitam, Loya muntah, Gatal² satu badan. Tak boleh bau suami. Alahaiiii.. dugaan... semoga lebih kuat 💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻

Hye mommiess.. Sy alahan teruk jgk.. Pening2 n Saya xblh bau bwg tumis.. Masak sdri pn xleh asyik nk muntah cbb bau mknn.. Dah lama dapo xberasap.. Kesian somi mkn lauk kedai jewla buat msa ni.. Already 7weeks.. Harap2 alahan ni cepat berakhir dan baby first lahir dgn selamat dan sihat nanti.

4y ago

SMa la. Jgn kata suami, sy pun beli makan kt kedai. Tu pun muntahkan balik

Alahan bau, sense of smell jadi very sensitive, tak boleh bau ayam tak boleh bau ikan, kalau kat office tu dorang makan ramai-ramai saya akan muntah. Minum air kosong pun kalau tak panas muntah. First trimester kerja muntah je dekat office hhaha. Second trimester alhamdulillah dah boleh masak takde muntah2 dah.

3y ago

sama dgn saya,makanan ofismate tk boleh nak bau. busuk sgt..