Alahan Semasa Kehamilan

Bila alahan menyerang waktu hamil, badan confirm akan rasa letih dan lemah. Dan tak semua ibu hamil mengalami alahan sepanjang kehamilan. Buat anda yang alami alahan, boleh kongsikan alahan anda dengan kami dan ibu-ibu lain?

Alahan Semasa Kehamilan
59 Balas

Alhamdulillah x pernah ada alahan teruk spnjg peknen anak 6 org ... lg masa peknen anak llaki mcm org x peknen.. sbb lgsung xde rasa apa2... yg masa anak prmpuan no 1 gn 2 je loya gn mual2 mcm pedih ulu hati... tp xde muntah... yg no 6 ni pulak cuma x selera makan.. nasi2 kenduri yg bau rempah semua x boleh nak telan... sbb bile masuk mulut rasa x boleh nak telan... daging yg sgt fav pon x bole nak masuk .. tp xde lah smpai muntah2... peknen yg no 5 gn 6 ni berat menten ... no 5 buat buku 82 kg... nak bersalin pun 82 kg... yg no 6 ni masa buat buku 82 gak... masuk 37 mgu baru naik 83 kg je... huhuu... kalau x peknen berat menten camtu memang best laa...😂😂

Bangun dri katil jejak lantai terus rasa nak muntah. Pg siang petang mlm muntah. Makan je muntah. Berat loss 2kg stiap bulan. Takboleh bau perfume, takboleh bau deodorant suami, takboleh bau org menumis memasak. Peritttt.. masuk bulan keempat dh ada selera makan terus mencanak berat naik 🤣🤣🤣

Pening + muntah. Adehh terok btl mse tu baring he x wt pape. Smpi husband hantar dok kg umah mak. Lps je 4bln baru ok n balik umah sndri. Mse da ok dye nye mkn non stop.. Enjoy the moment sp yg tngah alami tu.. For no 2 ermm nnt dlu la relax dlu ank da 1thn 3bln.😂😂

setakat ni sy mmg langsung xboleh mkn nasik. hnya ambik buah shja. tp rasa tetap lapar..gelisah sbb perut cepat sgt kosong. rasa nk muntah tp sy elak. sy mkn gula2. benda2 masam mmg xblh mkn. huhu. seksanya. selalunya alahan sy ni berlarutan strt 2 bulan smpai ke 4 bln hamil.

Pening + muntah... Xble hidu bau masakan.. Automatik trus muntah. Bau mnyak goreng ikan. Tu kalau dpt hidu. Bdn trus lemah dn pening.. Dn sya ada alahan bau badan dn xska tguk suami. Klw suami ada asyik nak marah ja.. Tp alhamdulilahh.. Skrg sda 9 bulan.. Smua bjalan lancar

Trimester 1 takde selera makan pastu tak boleh tengok video org masak2 auto rasa nak muntah. Masuk trimester 2 jadi suka makan manis pastu masuk trim3 jadi tak selera makan balik. Tak boleh nak makan banyak jadi pening kepala and nak terjeluak tp perut lapar sangat 😂

saya alahan memang teruk mkn xlalu .. bau apa² n mkn benda berminyak ja mesti muntah terus..suami saya suh duduk ngn mak saya la sbb saya xleh nk masak apa lansung,sekarang ni rasa kurang sikit alahan tu sbb dh masuk 14 minggu kan

Pening, muntah dh kurang, sebelum ni de alahan masakan tp thank god skrg dh blh masak sendiri tetapi hanya boleh telan Vegetarian saja. Semua buah buahan rejected x leh nk masuk sb gastrik. Bau sabun mandi, minyak wangi, rejected.

pening + muntah terok. x blh nak cium bau org msak. bau bawang😢. alahan smpai 24 weeks. sgt2 terok. berat bdan xnaik2. smpai tpksa admit ward juga. alahan juga dgn bau suamii. . bdn juga lesu..

anak first kurg alahan...anak kedua alahan teruk sampai bsalin alahan makanan..ada 2 kali masuk wad sebab gastrik.... ank ketiga ni trismister 1 alahan teruk masuk ke 4 bulan ada ok sikit ... Lain2 alahan pula