Ketagih Kafein

Hi Mommies.. sejak2 ni saya ketagih kafein.. dulu mula2 mengandung saya dapat control kafein saya kepada seminggu sekali.. tetapi baru2 ni saya rasa mengantuk sangat dan letih.. kafein je boleh buat saya segar semula.. saya hadkan kepada sekali sehari.. tak apa ke ya? Risau tapi dalam masa sama kalau tak minum tak boleh fokus buat kerja.. asyik mengantuk je.. btw saya dah masuk trimester ketiga.. sangat alu2kan cadangan untuk hilangkan rasa penat dah mengantuk.. saya dah ambil supplement yang diperlukan.. tapi maybe sebelum mengandung kuat minum kafein kot.. so susah jugaklah nak berhenti

3 Balas

hi awak. ibu hamil & menyusu boleh je minum kafien. tapi berpada2. amount yg boleh diminum adalah 150mg-300mg sehari bersamaan 3cawan kecik. sehari sekali tu dah okay dh. sy pengemar coffee/nescafe dr 1st pregnancy sy minum sampai bersalin sampai la continue skrg 2nd pregnancy dh 33weeks. kalau kita minum cuma pastikan gap dgn pengambilan ubat sekurang kurangnya 3jam sebelom or selepas. supaya tak menganggu proses penyerapan ubat.

1y ago

most wc awak☺️. semoga urusan awak dipermudahkan❤️. enjoy your pregnancy journey okay

kalau ikutkan ok je minum sehari segelas. pernah tanya nurse masa checkup katanya ok takde masalah tp jarakkan dgn ubat/vit. saya pun before pregnant mmg hari2 wajib coffee kalau tak mesti lemau.

1y ago

Kan betul tu.. rasa lemau betol.. kalau tak kerja okaylah tapi still takut jgk sbb tak byk gerak.. okay baik.. saya gap paling kurg 2 jam baru ambil any vit/supplement.. thank you!!!

xde mslh pon sehari sekali. jnji kurang manis. msuk 3rd trim mmg cpt penat. sbb bby makin membesar nak bwk. normal je tu.

1y ago

Thank you awakkk.. ya rasa sangat lemau penat dia tu.. makin mengantuk2 jadi dia.. kang satu kerja apa tak jadi.. thank you sangat2.. sekurang2nya lega dapat minum tapi masih control la