Kafein Semasa Hamil?

Sy difahamkan hb akan turun kalau minum kafein tapi ada tak ibu² yg dah bersalin suka minum kafein semasa hamil & macam mana keadaan baby? Ada kesan pada baby tak kalau minum kafein berlebihan terutama dah nak dekat bersalin??

6 Balas

semua bergantung pd badan masing2 sbnrnya. u can try minum..but once u punya hb drop down, it's highly recommend utk u limitkan pengambilan kafein (200ml per day - 1 cup). and jaga jarak dgn ubat yg dibekalkan. and pemakanan u mmg strictly kena jaga. me myself jenis xblh tolerate bila minum kafein, mesti hb drop. but I hv toddler to handle and mmg easily tired due to pregnancy. so what I do is I still ambil kafein in minimum qty, and jaga mkn minum dan ubt. my hb still maintain above 11.

Kalau mnum caffein hb tak turun boleh je mnum caffein ..minimum sehari 1 cawan kecil..tak ada effect apa dekat baby..tapi kalau mnum caffein brlebihan mmng akn effect pda hb dn baby..so sehari 1 cawan kcil ok la utk mommy preggy..sy pn suka sgt kopi waktu preg ni,sy ada gdm so sy mnum kopi kosong x letak gula..hb ok je

hb cepat drop kalau minum kaffein. saya hb 15 and tak pernah bawah 11 pun kalau minum kaffein memang akan drop hb. latest hb saya 15, bila minum kaffein terus drop jadi 11.8. so kalau nak merasa sikit boleh lah, lebih jangan. nak naikkan balik hb bukan senang. lagi lagi dah nak due, lagi lah kena jaga hb

6mo ago

saya kadang minum juga kaffein sebab hb tinggi kan, so macam kalau nak minum saya minum je hahahaha cuma senang drop la hb kalau minum kaffein. saya makan iron tablet dari awal pregnant, tapi macam tak function sangat sebab hb slowly akan drop. since masuk 3rd trim saya amalkan kismis je as snek harian. sebab kismis kan sejenis zat besi. kurma pun zat besi juga. awak boleh research makanan yang jenis zat besi, ada banyak. now dah nak masuk 9 bulan alhamdulillah hb saya tak pernah lagi under 11. saya pun tak expect makan kismis naik mendadak hb saya 😅 saya hari hari juga minum susu hl sebab orang kata susu hl naikkan hb juga tapi macam tak work untuk saya. kismis je saya makan hari hari buat snek kunyah kunyah bila bosan. boleh je nak makan limau/sayur bayam/jambu batu/hati ayam, but depends juga la. kalau saya yang lain macam slow sikit naikkan hb saya.

sy suka sgt minum coffee hr2 ambil segelas @2 gelas... mmg Hb Turun .. lg2 bila dah dekat2 semeste ke 3 nie.. bila tahan x minum okay naik balik .. kalau pengalaman yg Lepas anak Nombor 2& 3 suka minum coffee masa mengandung anak lahir rambut agak lurus dibandingkan anak yg lain

6mo ago

Oo camtu pula ye..tq sis atas perkongsian

sy minum je kafein..seminggu 2 atau 3 kali..milo pon sy minum... alhamdulillah hb okay xpernah bawah 11.. so bg pendapat sy sebelum nk minum kenali badan sis dlu mcmna.. klu hb drop jgn minum..klu hb okay bole xde masalah nk minum

6mo ago

Ok tq sis

saya tak suka minum kopi tp haritu sekali minum kopi terus heart beat laju. heart beat baby pon laju. serik betul. hb pon drop.