Kafein

Assalamualaikum.. Ada tak mommy dalam ni suka minum kafein masa pregnant.. contoh air kopi n nescafe ...Ada effect apa2 tak ya pada kandungan kalau kerap minuk kafein

37 Balas
Expert

Salam sejahtera puan, untuk makluman anda pengambilan kafein ketika hamil adalah tidak digalakkan. Sekirany anda mahu mengambil kafein ketika hamil, hadkan kepada maksimum 200gram sahaja sehari. Pengambilan kafien boleh menjejaskan penyerapan zat besi dan ini boleh menjadi punca Hb yang rendah. Selain itu, kajian menunjukkan pengambilan kafein berlebihan juga boleh menjejaskan kandungan dan menyebabkan risiko kelahiran pramatang. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

4y ago

Doktor bagaimana pulak kalau nak turunkan BP ketika hamil

Ada..anak akan jadi gelap..tulah yang my mom cakap bila saya tanya kenapa saya gelap masa remaja dulu 😂😂 “tapi bila dah besar makin putih sebab makan apa pulak mak?” My mom boleh jawab sebab keturunan ada chinese kot..eh sabar jelah kan! Haha Sebenarnya tak ada efek pun. Saya masa mengandung setiap hari minum teh ais. Cuma kena kawal takut kencing manis je 😊

Sy ms mengndung mmg tiap hari minum nescafe, sama mcm sis, x sempurna rasa x minum. Tapi cukup semug sahaja setiap hari. Alhamdulillah HB maintain 11/12. Tak Minum nescafe macam kurang gula dlm darah padahal sumber gila tu boleh jer dr mana2 sumber lain😅

Saya dulu memang kerap. Nescafe kalau tak minum rasa tak boleh hidup😂 tapi sejak preggy ni suami dgn mik saya memekak suruh kurangkan. Takut effect bby. Kadang kadang kalau teringin sangat saya minum je. Alhamdulillah, baby okay. Hb pun okay je

Waalaikumusalam.. Sy hari2 kena minum kopi wpun secawan. Kalo tak kena kopi satu hari, mcm tak bermaya. 😂😂 Ibu mengandung boleh minum kopi tp kena kurangkan pengambilan. Kalo lebih kafein dlm bdn, bp blh naik. Take care ye mummy.. 😉

Minum kafein bukan sbb takut hb low. Tpi sbenarnya banyak lagi kesan buruk klau slalu minum coffee or nescafe ni. Boleh google utk info lanjut 😊 ape2 pun yg kita minum or makan, ambil berpada2 shaja.

Saya sekarang suka sangat minum teh ais. Cuma lps minum tu saya minum air masak banyak banyak hehehe. Cuba dah tahan tak minum tp kadang tu tak mampu 😂. Alhamdulillah buat mase nie hb okay.

Saya tiap2 hari minum nescafe tin mase mengandung, baby sangat active lepas minum nescafe dlm perut. So far xde masalah, baby lahir pun putih. Mungkin lain org lain kesan dia

Breakfast aritu minum kopi. Lps tu check klinik hb low sgt. Nasib nurse tanya ada amek kafein ke. Haa itu la punca nya low hb. Lps dr itu kurang dah amek kafein.

Walaikumsalam.. Sy addict ngan nescafe.. Minum 1 gelas cawan kecik je sehari.. Nak bg rasa je.. Tp mmg hb akan low sikit klau tak jaga.. Vitamin mmg asyik tukar je la keje 🤭