Minum Kafein

Pregnant dah 17 minggu. Macam mana tak nak bagi minum kafein ye? Dulu sebelum mengandung tak suka langsung minum kafein. Lepas mengandung ni rasa sedap sangat kafein. Lagi² kopi. Boleh ke kalau minum kopi hari² tapi limitkan secawan sehari jek.

10 Balas

Sy pun kuat jg minum caffein. Since pregnant minum at least skali je. Biasa minum pagi sbb kerja. Malam before tidur paksa diri minum susu jg. Pkul 8 /9pm sy akn makan buah oren + zincofer. Kene tahu, kalau minum caffein mcm teh or kopi akan buat kalsium & iron dlm bdn kita kurang. Kene balance kn la.

4y ago

Yup betul sis. Kalau x minum, lemau je rasaa. Lgpun boleh minum caffein cuma xboleh lebih 1 gelas sehari xsilap sy hehe

Sama la kita. Sy seblum mengandung ta suka kafein2 nih. Kena2 mengandung nih. Lalu sungguh dgn ayaq kafein2 nih. Awal2 haritu hari2 minum. Skrg jarak2 dh.. Dh masuk 17 minggu jugak .. Cuma milo ja ta ley nk tgai lgi.

4y ago

Kann. Tak tau kenapa tiba2 jd suka kafein. 😂 susah pulak rasa nak kawal.

Kalo xde anemia ok kot skli sehari...sy mmg pgemar nescafe kaw..tp dsebabkan ade anemia in pregnancy..tpksa kawal..smggu ade la skli je mnum bt hlg ktgih

4y ago

Haah mmg xelok..even kek coklat pon kn avoid😭😭😭

Rasanya kat buku ponk bahagian belakng tu dia ada tulis..tak digalakkn minum teh n kopi n seangkatan dgn nya...sbb saya minum dulu hb jd rendah...

4y ago

Betul2 saya sejak preggnt nie x minum langsung.nurse ckp x elok minum.lebih baik jgn minum

maaf nak tanya, lari topik sikit...ada chance x, nak pregnant kalau kita penggemar kopi...siapa ada pengalaman, boleh share 😅

4y ago

iya memang dh mkn folic acid bberapa bln ni, tpi belum rezeki...😌

Sy dulu pregnant kerap jgk minum nescafe. Alhamdulillah hb suma ok. Now baby da 7 bln. Insyaallah x de apa². Doa yg baik² sis.

Saya sehari mesti wajib nak minum nes susu or nes o.. Sb tu jd pengubat hilang sakit kepala during pregnancy skrg ni😆

4y ago

Sy pun sama hantu nescafe hihi pregnant ni mula2 minum 1 cwn sehari tp hb sy effect sy terpaksa berkorban x minum. Bila x minum hb cantik. Sabar je ni tggu smpai bersalin

Boleh minum tp ada limit. Tp lg bagus if xminum. Sbb kaffein ni nti ssh awk pnya zat2 yg bagus tu nk smpi ke baby.

4y ago

Ye sis. Sebaiknya tak perlu minum. Tp susah betul nak mengawal rasa mengidam kaffein waktu mengandung ni. 😂

Kalau tkde anemia boleh la tu tp limitkn hehehe

Kalau boleh elakkan