Jogging trimester 1

Hi mommies… saya masih baru dalam ni.. saya cuma nk tanya saya pregnant 5 weeks … boleh ke saya pergi jogging?? Mommies tlg beri pendapat #seriusnanya

29 Balas

kalau ikut sy, mmg sy x galakkn sbb kandungan msih belum kuat. sy yg 17w ni pun nk jaln lama diri lama pun takut. yela risiko tetap ada. dr hnya sarankan sy wat senaman ringan macm gerakkan atau hayun kaki tgn kalau duduk kat kerusi atau katil. s pnh tnye dr boleh tak nk jogging semua.. dia senyum je dan ckp kat sy. sebolehnya jaga puan.. nnti kalau keguguran puan jugak yg sedih. simple tp mendalam pesanan dia. hahahaha

Hi Sis… rutin saya sebelum pregnant Morning walk 3-5km. Just sharing, once pregnant saya teruskan rutin. Tapi lepas beberapa kali saya ada spotting. So doc advice jgn aktif sgt, saya stop my Morning walk. Alhamdulillah takde spotting lps tu n now dah 11 Wks… insyaAllah 2nd trimester saya akan start balik Apa2 pun ikut badan masing2, dan advice mereka yg bertauliah.

Awak jog utk apa, atlet ke? Boleh ja stop dulu sbb masih awal kandungan, baby masih fragile.Dh hbis 1st trimester slow2 la brisk walk, dan depend on badan lh kalau rasa mcm tak da masaalh pelan2 la nk jog. Km ni awal pregnant nk jalan byk pn takut, risau semput, risau pitam, risau jatuh, lg risau pasal baby tkut jd apa2 😅

Badan sendiri sis kalau rasa takda hal sukati la nak buat ape. Bukan ape tp first trimester ni masi fragile masi lemah anything can happen. Kalau blh elakkan, maka elakkan. Jgan nnt baru nak menyesal dah terlambat. Nnt dah lepas first trimester nak jogging smpai negeri jiran pun xpe.

Tanya ahli keluarga (mak, kakak/ adik pompuan) yang pernah pregnant ada apa2 masalah dlm trimester pertama. Kalau tak de, jalan cepat2 okay kot, tak nak jogging la. Kalau you ada spotting coklat/merah/pink, tak boleh jogging. Saya tak galakkan.

Awal pregnant kena jaga betul2 awak, baby pun x ckup kuat lg dlm rahim tu. Saye haritu jalan banyak sikit , letih skit pon kluar spotting. Lepastu saye bedrest je. masuk trimester kedua baru active skit jalan sana sini exercise😊

Pelik noh mcm nie pon ada . Dh taw masih awal pregnnt mesti la kita lebih berhati hati ini tak . Nk jogg bagai apo lah . Fikir lah sndiri ya , klau rasa sayang pada kandungan jaga lah dngan baik bukan mudah ya .

1y ago

minta puji kata org sabah. kalau bgini 🤣🤣

bg sy atas bdn org..ada org yg lasak2 tak jadi apa,.ada yg awal2 akan lebih kpd bedrest sahaja. Jadi dptkan nasihat doc kalau gian atau btul2 nk jogging.. pndpt peribadi : elakkan

pendapat saya suka hati awak la ...pandai pandai lah jaga diri sendiri ...dah tahu awal trim lah patut kena jaga sbb masih fragile

1y ago

Betul tu sis. Saya kadang g mall jalan tercungap skit pun dah risau dah dah overthinking risau baby x dpt ckup oxygen🤣 awal2 trimester ni la kena jaga btul2 sbab masi fragile kata orng.

seeloknya masa awal kehamilan, tak boleh terlalu lasak atau terlalu penat. kalau setakat brisk walk tu, okay lagi. awak jaga diri ya 💕