Jogging trimester 1

Hi mommies… saya masih baru dalam ni.. saya cuma nk tanya saya pregnant 5 weeks … boleh ke saya pergi jogging?? Mommies tlg beri pendapat #seriusnanya

29 Balas

sy trmstr 1 slalu jln kaki nk p krja,bkn xde kreta,cuma slesa je jln kaki..then ulng alik naik bukit...tkde mslh pn...time nk brsalin lancar je...

1y ago

Berjalan tu perkara biasa smua mamy pun berjalan juga first trimester. Tp member ni nak jogging dia kata.. 🏃‍♀️

Sy awal trimester walkathon 5km n dr pun ckp xde masalah asalkan avoid elevation. Klau sblum ni sis dh active, okay je sis.🙂

senang cakap...da tahu pregnant....lupakan jelaaa hal2 senam ni sis...bukan ape...kite tk thu yg kat dlm tu kuat ke tidak...

syg kn kndugn lg pnting dri berjogging..klau setakt berjln tu xpe..org Bru hmil smua nk jga kndugn..jga lah BBY tu baik²..

x paham knapa nk kena jogging baru 5w...jgn lasak2 sgt...cikgu anak sy, gugur pregnant 4bln sbb jogging...

Daripada awak berjoging better pergi berenang.. Buat aktiviti yg ringan2. Berkebun ka.. Memasak. Yoga..

Mengidam nak jogging ke ape? Trim 1 seeloknya jgn aktif, haihh bru 5w tu sis, time ni la kne jaga2

Boleh je, try 1km pace lebih dari 8. Kalau okey, baru naikkan distance dan pace. Monitor tengok

kalau yg susah lekat ke, pernh gugur ke baik elakkan. bykkn rehat dulu.

bleh jogging 80 km dop bleh kurang klau kurang tkut ggur

1y ago

Kalau awak sekarang preg baby 1st, better jangan. Even masa saya awal2 preg dulu pun dktor O&G advised jangan banyak berjalan n berdiri pun. Sebab baru lagi. Lagi2 1st time mengandung. Rahim belum cukup kuat sebab 1st time ada something attached dekat rahim tu. And, awal2 pregnancy, belum cukup kukuh lagi fetus tu attached. Nanti fetus dah besar sikit, rahim dah cukup kuat, awak boleh je nak berlari pun. Saya pun macam tu. Tapi tak ada lah lari pecut. Semput. Cukup berjalan brisk walk or berjalan laju. Especially dah nak dekat bersalin tu, boleh banyakkan berjalan, belajar kawal pernafasan, boleh exercise. Ada 1 sharing from western mommy yg biasa pergi gym (gym ni memang heavy activities ye), dia join marathon yang berkilo2, managed to get medal (i think top 50 mcm tu), sampai ke nak beranak pun berlari, angkat berat. Sbb dia dah biasa dgn aktiviti macam tu sejak sebelum mengandung lagi. Only u know ur body capabilities.