Kurang berat badan

Hi mommies,, boleh tanya macam mana cara nk kurangkan berat badan x? Sy dah 33 minggu. Dah kurangkan makan tp berat makin bertambah. Risau la saya. Nurse n doctor pun jd risau dah. Thank you

8 Balas

Sis naik berapa kilo dalam masa 2 minggu? Kalau boleh jangan naik lebih dari 1kg. Makesure bawah 1000g. Kalau kat rumah ada weight scale lagi senang nak monitor berat badan sebelum pergi appointment. Cara saya, saya cuma breakfast dan makan tengahari atau makan petang. Malam tak makan dah. Portion makan tengahari atau petang pun tak banyak. Sekali2 nak makan banyak tu boleh lah. Jangan hari2. Saya buat style macam ni tiap kali appointment berat naik 300g - 500g je tak sampai 1kg pun. Sis cuba lah.

berat mmg akan naik awak walaupon kita dh control makan.. mcm sy masa 1st pregnancy.. nk dkt hujung pregnancy tetiba berat naik mendadak misi kk bsg.. 70kg mcm tu..tp masa last checkup dkt kk before delivery berat turun 65kg mcm tu..misi kk terus okay awak.. skrg 2nd pregnancy berat xnaik pula..mula2 bukak buku berat 55kg smpi skrg dh 24weeks berat dok maintain 54kg😅😅

Sy mase 30w doctor pun suruh jgn tambah berat badan. Mase tu berat naik 2kg bb kepala besar katanya. Sy ada gdm on control memang dah kurangkan makn dah. Nasi, mee, roti semua xberani nak jamah. Makan biskut 2-3 keping dgn susu pun bsp naik. Ntahlah nak mkn ape hari2 rasa lapar je skrg. Takut pulak berat tambah lagi next visit kat dr. Hari2 timbang skrg. Risau betul.

Sy naik mendadak juga walaupun dah control makan. Jalan x boleh banyak nanti kaki bengkak. Sbb penah jalan2 kat ikea. Sekali bengkak. Tny doktor juga. Doktor kata ikut immune seseorang x semua org boleh jalan banyak mcm tu. Doktor remind banyak kali suruh rehat. Tp bila rehat saja boring sgt2. Bila masak diri kejap pun kaki bengkak😭

Selalu berat makin naik sbb bby pun rapid growth. Nti 36w dktr bising klu berat turun or statik. Naik tak apa jnji jgn lebih limit, sbb risau high blood pressure, gdm time hujung2 ni. Sy dh hjung2 berat naik smpai 3kg dlm 2 minggu. Check urine semua clear takde apa.

2y ago

Ya tp alhamdulillah tu cerita 3 bln lps. Sy bsalin emergency czer sbb overdue & laluan dh bengkak.

Saya pun berat naik banyak. Selain control makan, nurse pesan buat physical exercise jugak. InsyaAllah boleh control berat selain memudahkan nak bersalin nanti. Saya pun sekarang cuba untuk exercise hari-hari. At least jalan2 setengah jam setiap petang 😊

2y ago

Pernah cuba light exercise such as jalan2. Tp kki makin bengkak. So doktor suruh rehat. Habis tu bila rehat je pun boring juga hmmm tp berat naik mendadak juga walaupun dh control makan

Sy pon stress, berat maintain nurse buat double line dkt buku, naik sikit dh kena buat bp selang bpe hr kt klinik pula😪 sabar je la😂 Doc dgn nurse hospital xckp apa pon, dkt kk je xbole naik berat kot 😅

Sama laa.. Berat terus naik