Contraction

Hi mommies, blh share x mcm mna sebenarnya rasa contraction tu? I first baby so x tau mcm mna rasa contraction tu. Tp i ada rasa juga la yg perut mcm memulas2 mcm skt perut nak cirit birit and baby pula mengeras waktu skt perut gitu. So ada kah itu rasa contraction?

6 Balas

Download this app. From experience sebab first time i rasa contraction tu,belly button i masuk.ingatkan anak yang bergerak.anyways.esoknya pukul 4pagi saya rasa macam nak berak so pergi la tandas.kencing,berak and muntah.😑bencinya muntah.lepas tu balik bilik tidur.tak sampai 5min rasa nak berak lagi so pergi la toilet try berak tapi tak berak so balik lagi ke bilik.10min rasa nak berak lagi.sakit perut macam nak diarrhoea gitu.rasa macam nak berak time period.so mula la i guna tu app..asal rasa nak berak je aku tekan start.bila rasa tak sakit then stop.so aku pergi la mandi apa semuakan.pukul 6am rasa lagi and app tu kata pergi hospital.so i bangun kan my mother and sister bagitau i nak beranak.sempat gelak2 lagi sebab time tu labor day.i sampai hospital 12pm.sakit tak teruk lagi and dr kata bukaan baru 3cm.pukul 2pm bukaan 4cm and 3pm bukaan 6cm and omg sakit dia sampai menggigil.sampai pesakit lain gelak kat aku sebab aku bising tahan sakit(ni bukan aku nak takutkan u but prepare u) dorang push aku terus ke labor room sebab aku tak habis2 mintak painkiller.4pm bukaan dah 7cm and i think 4.30pm dah 8cm sebab dorang suruh aku start push.lahir la baby boy 5.26pm on labor day.aku tak makan apa2 utk cepatkan bukaan cuma banyak berjalan je.and here is my tips. Makan bila sakit tu masih u boleh gelak2.makan sebanyak u boleh.sebab i think 10am on that day aku sempat makan 3mangkuk bubur kat rumah.then kakak i belikan makanan kat hospital tapi sebab aku dalam kesakitan cuma sesuap je aku boleh masuk.lagi satu.time km mandi sebelum pergi hospital jgn lupa shave.dr and nurse akan sayangkan kau lebih.😅

3y ago

Sy pon xtau camne rase contraction. Tp bile rase cm sakit2 perot period pain tu sy track rase skt tu kt contraction app. Ckp few times, app tu suh g hosp. Bile pegi da 4cm bukaan. 🙂

Sakit mcm sengugut..perut rse tegang...die tarik dr perut ke pinggang bawah ke bawah and kerap Hai moms..nnti free2 jom join gp khas utk anak speech delay dekat ws...gp ni khas utk kite berkongsi cara utk mengatasi anak yg ada masalah speech delay dan berkongsi pengalaman ibu2 yg ada anak speech delay https://chat.whatsapp.com/LvzFKAQKWZ4BMNe9Y1XUEU

Sakit dia mcm awk tgh segugut. Sgt sakit sbb dia akn dtg berulang2. Dari stgh jam skali ke seminit skali. Plg sakit bila ketuban leaking ank masih dok atas. Tg tu sangat sakit. Kalau ank keluar skali pecahkan ketuban alhamdulillah mudah.

saya pn mcmto sis ank first confius jgk mmg nurse ada bgtahu contraction mcm mna.. saya ada brasa jgk prt mgras ttpi tdk skit.. mgras blh dikatakan krap jgk.. tp saya xprgi hsptl.. nurse pesan srh prgi tkt itu slh stu tnda.. now 36w

sakit yang kerap sis.. lima2 minit makin lama makin kerap sakit

msa tu dh brpa weeks?