kencing kotor

Hi mommies, ada yg pernah kene kencing kotor x utk awl trismeter nie.. Sya bru preg ank sulung bru je 4 minggu dah kene kencing kotor.. Ada tips xutk hilang kn kencing kotor nie? Ade yg pengalaman mcm sye x?

10 Balas

Sy ada kena, tp masa tu tak tau pun tgh pregnant.. rasa sakit sgt2 masa kencing, especially time hujung2 kencing tu. Sakit belakang, sakit pinggang semua. So pg klinik, doc kata UTI (kencing kotor).. ada darah dlm urine (tp xnampak dgn mata kasar, cuma detect kt test). Dia bg ubat antibiotik & Ural.. sy ada ambik air cranberry jgk, org farmasi suggest minum sbb bagus utk UTI katanya. Alhamdulillah lps start mkn ubat, rasa ok dah.. tak sakit dah time kencing. Tp kena habiskan semua ubat la. Doc kata UTI very common di kalangan org yg baru kawin (esp. perempuan) & ibu2 mengandung..

saya masa perggy pertma&kedua kena kncing kotor..smpi masuk kecemasan tmbah air..plng ja dari hospital tu trus mnum air kelapa..2@3ari mnum air klpa syukur alhamdulillah kencing kotor hilang...preggy ank ke3(skrg)syukur alhamdulillah tak plah mengelami tapi mengidam plah mcm²..bergilir² dgn suami heheh..😁

pernah kena ms 1st trimester smpai kencing berdarah , sis cuba minum air kosong byk2 dulu utk flush pundi kencing tp if ad rasa sakit bwh perut n waktu buang air kecil better pergi klinik sbb tu menandakan da ad kuman pd pundi kencing , sgt bahaya for baby , if perlu doc akan antibiotik yg sesuai utk ibu hamil

4y ago

Alhamdulillah. Semoga sihat dan selamat ye sis ♥️

Hi sis, sy x pnah kna kencing kotor waktu mengandung ni.. Tp wktu x mengandung tu pnah jg la smpi masuk emergency.. Sy bykkan minum air barli tnpa gula, kencing lawas trus.. Selain itu minum air putih jg byk2.. Take care sis 😊

5y ago

ye.. sis rebus barli n minum... bagus untuk elak kencing kotor n bagus jygak tu kandungan..

Sama la kita! Saya hamil minggu ke 5 dah. Masih kena kencing kotor. Still on antibiotic. Tekak pun dah rasa ubat je. Allahu. Tips-Minum banyak air every 30 mins, dan pakai panty liner, tukar every 3 hours.

I pon sekarang nak masuk 4weeks kencing kotor & bawah perut selalu sakit, normal ke ya?

4y ago

Oo ok faham. Makasih sharing yaa 😘 mudahan next appointment baby d dalm jelas dah 🙏🏻

sy beli ubat larut dlm air tu je. minum yg tu dlm 2-3 hari dh sembuh ☺️

bnyk kn minum air masak sis.. n air barli

5y ago

Air masak dah banyak minum 2 botol besar sehari.. Ohh barli blom try lg.. Terima kasih yee

Boleh minum air barli. 😊

Byk kn minum air kosong jer