kencing kotor

Hi mommies, ada yg pernah kene kencing kotor x utk awl trismeter nie.. Sya bru preg ank sulung bru je 4 minggu dah kene kencing kotor.. Ada tips xutk hilang kn kencing kotor nie? Ade yg pengalaman mcm sye x?

10 Balas

Sy ada kena, tp masa tu tak tau pun tgh pregnant.. rasa sakit sgt2 masa kencing, especially time hujung2 kencing tu. Sakit belakang, sakit pinggang semua. So pg klinik, doc kata UTI (kencing kotor).. ada darah dlm urine (tp xnampak dgn mata kasar, cuma detect kt test). Dia bg ubat antibiotik & Ural.. sy ada ambik air cranberry jgk, org farmasi suggest minum sbb bagus utk UTI katanya. Alhamdulillah lps start mkn ubat, rasa ok dah.. tak sakit dah time kencing. Tp kena habiskan semua ubat la. Doc kata UTI very common di kalangan org yg baru kawin (esp. perempuan) & ibu2 mengandung..