Kencing kotor

Dah masuk 24w still kencing kotor.. Esok kene refer hospital. Ape diorg nak bt ye? Takutnye 🥺🥺 Mommies ade pengalaman tak checkup di hospital sbb kencing kotor?

Kencing kotor
21 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

I dulu checkup swasta banyak kali detect kencing kotor nak nak pulak ada keputihan dtg kejap2. Yg i tahu lah benda ni normal. So doctor bagi ubat untuk kita minum tu apa semua. Then after that ok. Kerapkan minum air masak. I tak banyak tips sngt. Sbb doctor i pun ckp benda ni normal. And plus i xde rasa sakit apa semua tapi bila check urine ada kencing kotor pelik 😂 hormon lah kot. Ni dh gave birth apa semua pergi checkup check urine takde dah kencing kotor normal je.

Baca lagi
6mo ago

Yeap betul. And i think ada ubat pil jugak kot. Btw kalau asyik ada kencing kotor mybe doctor akan buat swab kot. Tengok ada infection ke tak

saya pernah kena kencing kotor dari 19w sampai 24w , 2 kali tukar antibiotic , tapi antibiotic yg kk bagi tu tersangat pahit sampai lidah tak boleh rasa benda lain , so saya beli ubat yg bancuh dlm air punya dekat farmasi luar . Alhamdulillah lepas tu terus ok . masa tu detect ada kuman ecolli tapi nurse kata kuman tu memang common bagi ibu2 yg pregnant ni . Tapi bahaya lah sbb perut kerap mengeras sbb baby tak selesa ada kuman nurse cakap

Baca lagi
7mo ago

Alaa risaunye.. skrg sy tgk mkn antibiotic yg tak sedap tu..rase die mmg adoi..tkthu nk ckp tpi telan kan jgk.. lpas checkup hospital smlm dpt ubat serbuk bancuh dgn air.. lpas ni nk tgk result.. harap sume ok.. tq mommy sudi share.

kalau kena kencing kotor dktr akn bg ubat pil n serbuk uti . mcm sy 3 hari kena tahan wad sbb kencing kotor then dktr on ubat antibiotik pastu bg ubat untuk hlngkan jangkitan . xpa sis jgn takut , kalau ad simptom kencing xpuas atau sakit masa kencing ke cepat ii jmpa dktr ok .

Bkn kencing kotor tu..tapi ada detect ada darah dlm bacaan urine. Biasanya klu detect darah ada batu karang tapi ultrasound buah pinggang tu pn normal xde detect batu karang. Nnti tgk pakar cakap apa..nnti puan update balik ya.

6mo ago

Sya sekarang mengdung 32 minggu ada kencing kotor. tpi tak dak darah dlm kencing ..sekrg doctor p klinik dlm masa 2 minggu depa nk pantau urine.dan chcek darah tinggi..

Cuba awak buat nie, selepas ke tandas lap bahagian bawah tu plus rajinkan diri untuk tukar panties.. sbb saya anak first selalu kencing kotor.. sec pregnancy nie dari mula sampai 33minggu tkde kencing kotor dah

Sy haritu kencing kotor jgak sbb urine tak cantik kena msuk ubat ikut urat msuk wad seminggu lpastu kena buat ultrasound alhamdulillah tadak pape mslh skrg anak nak msuk 2 bln dah ☺️

kalau boleh elakkan minuman yg manis/bergula, pregnant mom mmg mudah terkena jangkitan. air kosong je yg boleh elokkan balik kencing kotor atau pun mkn ubat yg bancuh dlm air.

7mo ago

Tq mommy.. saya cube minum air masak sebanyak mgkin..

amalkan minum air barli. sy ada lekat jugak haritu sekali. lepastu amal minum air tu sebelum tido. insyaAllah time checkup okay. air masak jangan lupa.

saya sampai doc amik sample darah dan air kencing untuk cek buah pinggang. alhamdulillah result semua okay. lepas bersalin ni semua back to normal

7mo ago

Ya.. sy pun dah bt ultrasound buah pinggang.. Alhamdulillah takde batu karang.. doc ckp mgkin jangkitan kuman shj.

pnah kene smpai admit tp akan di ajar..sblum buang air pagi tu mnum 1.5 liter air...nty time buang air wrna air kncing akan jadi putih...