ubat kuatkan rahim

Hi momies, Ada sesiapa yg consume ubat kuatkan rahim ke? Pernah keguguran sebelum ni dan sekarang tengah pregnant. Kena makan ke ubat tu?

9 Balas

Saya pernah keguguran waktu first pregnancy. Pregnancy kedua saya ada spotting jadi Dr memang bagi saya suntikan Proluton hanya setelah saya beritahu history keguguran. Setelah itu spotting saya stop. Lepastu dah tak perlu ambil lagi. Rasanya kalau takda keluar darah/spotting, tak perlu makan ubat dan Dr pun takkan bagi ubat tu jika tak perlu. (Dr di klinik swasta ya).

Ubat ni kena dptkan prescription drp doc dlu bru blh consume. Sy pn pnh gugur 1st pregnancy. Lpstu 2nd pregnancy 8w ada brown discharge dan baby masa tu agak kecil drp sptutnya. Doc cdgkan ubat tu mkn dlm 2 minggu dan bed rest je. Mmg klu mkn ubt tu rasa mengantuk je..lepas 2 minggu hilang spotting. Alhamdulillah skrg dh 31w.

2y ago

hai sis.. boleh tahu sis mkn ubat apa ya utk kuatkan rahim.?

kalau doc yg sarankan utk mkn ubt tu, mkn sis..sy dlu pon ada pengalaman kegguran..msa tu ank sulong..kali ke2 preg mmg doc sruh mkn ubt kuat rahim..duphaston nmanya..mmg sy mkn ja smpailah doc ckp dh boleh stop..Alhamdullillah semuanya ok..😊

Ye..kena mkn kalu Ada sejarah keguguran..1st pregnancy sy gugur 12 minggu..buat dnc lps 2 Bulan lekat ..doktor bg ubat utk kuatkn Rahim... alhamdulillah..sekarang pregnant ank ke5..

sy pernah 3 kali keguguran. skrg tgh prggy 17w. drpd 4w prggy smpai skrg doc pakar mmg suruh sy consume ubat kuat rahim.

Kalau ada sejarah keguguran, better bagitahu doktor. Selalunya doktor akan bagi ubat kuatkan rahim jika ada spotting

saya kandungan pertama dan ke 3 gugur ni kandungan ke 5 tak mkn buat Kuatkan rahim .krna bincang dgn doktor dllu.

Klu doc bg..kena mkn tu sis..doc tau keadaan kita.. insyaallah ok...

Dpnd dgn doc....klu x da bleeding doc x bagi...